Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Ch. de La Roulerie Anjou Blanc Les Terrasses 2008
29. mars 2011
Jeg hadde denne til en middag jeg lagde for en tid tilbake. Smaksnotatene ble spart på så jeg kan herved dele opplevelsen. Selv om jeg fikk tak i 2008 årgangen når jeg bestilte på Vinmonopolet, finnes det merkelig nok kun info om 2006 årgangen på deres webside. Dette er en frisk og fin hvitvin,…
Trabener Gaispfad Riesling Kabinett 2008
24. mars 2011
Jeg ble for noen år siden kjent med produsenten, Weiser-Künstler, gjennom den fantastiske vinen Einkircher Ellergrub. En bedre vin til blåskimmelost skal letes lenge etter. Dessverre er det for lengst tomt hos produsenten for 2007 årgangen, men det er mulig å få tak i 2008 og 2009 årgangen på…
Hjemmelaget hasselnøttsjokolade
22. mars 2011
100 g 72% sjokolade 100 g melkesjokolade 50 g hasselnøtter 4 ss cointreau Kok opp vann og ha nøttene i vannet i ca 5 min. Skyll i iskaldt vann. Ta av skallet og mos nøttene i en blender til en jevn og fin masse. Ha i cointreauen og bland godt. Hakk sjokoladene i små biter og smelt i vannbad. Bland…
Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria 2008
19. mars 2011
Wine Spectator gir denne 93 poeng. En kompleks og spennende dessertvin med en fremtredende smak av aprikos, fiken og blodappelsin. Fin mineralitet, frisk med fin sødme og fruktighet. Innbydende ravgul farge. Lang avslutning. Denne vinen ble litt for spesiell til blåskimmelost, men den passet…
Ananas og banansorbé
16. mars 2011
½ ananas 1 moden banan 2 pasjonsfrukter 100 g sukker 1 dl vann 1 lime Kok opp sukker og vann og sett kaldt. Skrell ananas og banan, og kutt de i grove biter. Del pasjonsfruktene i to og ta ut innmaten. Kjør bananer, pasjonsfrukt, spe til med sukkerlake i foodprocessor til en jevn masse. Sil det…
Casalferro 2006
12. mars 2011
2006 årgangen av denne vinen fra Barone Ricasoli, er enda bedre enn 2004 årgangen, og 2004 årgangen var meget god! 2006 årgangen er faktisk regnet som den beste årgangen i Toscana siden 1997. Det er også grunn til å glede seg til 2007 årgangen, den er regnet som den nest beste årgangen siden……
Brimisaus
9. mars 2011
En fantastisk god saus som lukter godt fra første stund og smaker himmelsk godt. Passer til viltretter. 2 sjalottløk 2 ss smør 4 ss bringebæreddik 30 g steinsopp, tørket 30 g bringebær 20 g russiske erter 3 dl hvitvin 3 dl vann 3 dl kremfløte 2 ss ripsgelè salt & pepper Finhakk sjalottløk, ha…
Villsvinsstek med russiske erter
7. mars 2011
800 g villsvinstek 2 ss smør 2 dl rødvin 2 ss sukker salt & pepper Krydre steken med salt og pepper, og brun den i smør i 2 min i en stekepanne. Hell på en 1/2 dl rødvin og litt av sukkeret. Etterhvert som vinen fordamper tilsetter du mer vin og mer sukker, til nesten all væsken er fordampet.…
Valpantena Amarone della Valpolicella 2007
5. mars 2011
"Amaronevin lages etter appassimento-metoden, dvs. utvalgte drueklaser blir lagt til tørking og skrumping på små bambusmatter i luftede lagerhus. Tørkeprosessen kan vare opptil ca. 6 måneder. Vekten og vannet i druene blir redusert med rundt 20 til 40 prosent. Etter gjæring tappes vinen på nye…
Cressonnière Cuvè Mataro 2004
27. februar 2011
Cressonnière er et lite men spennende domaine ved utkanten av den lille byen Pignans i sør Frankrike. Jeg visste lite om Cressonnière da jeg besøkte stedet i 2008, men kjøpte med meg noen flasker Cuvèe Matao (rødvin) og Cuvèe Prunelle (rosèvin). Prunelle skulle drikkes innen et år og selv om Rosè…
Fiskesaus
26. februar 2011
3 dl fiskekraft 1 liten purre 1 rød paprika 1 dl kremfløte 2 ss smør 1 ts paprikapulver 1 1/2 ss hvetemel salt og nykvernet pepper Snitt og skyll purren og skjær den i tynne skiver. Skjær paprikaen i små terninger. Visp fløten. Smelt smøret i en kjele, tilsett paprikapulver og finsnittet…
Fontodi Chanti Classico 2007
23. februar 2011
Fontodis viner er en opplevelse som unnes alle. 2006 årgangen var en topp årgang, men denne er hakket bedre. Fontodis Chanti Classico finnes på basisutvalget i 2007 årgangen, selv om vinmonopolets hjemmesider tydeligvis ikke er oppdaterte. Intens fruktighet som sitter veldig lenge, noe tanninsk…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.