Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Bær trifle
19. februar 2011
6 gelantinplater 5 dl vaniljesaus 3 dl kesam vanilje 1 sitron (saft og skall) 200 g frosne blåbær 200 g frosne bringebær 4 ss sukker 1 kakebunn Rom Vask sitronen godt og rasp sitronskallet (kun det gule) på et fat, press sitronen og ha saften klar. Del kakebunnen i tre tynne deler og sprinkle den…
Stekt torsk
17. februar 2011
800 g torskefilet druekjerneolje salt og pepper Skyll og tørk fiskestykkene. Skjær 3 snitt i hvert fiskestykke. Krydre godt med salt og pepper. Varm opp en stekepanne på høy varme, ha olje og smør i pannen og legg fisken med skinnsiden ned. Skru ned til middels varme. La fisken steke nesten helt…
Cefalicchio Totila 2005
13. februar 2011
En rimelig og veldig god biodynamisk vin fra en topp produsent! Cefalicchio gikk over til å biodynamisk dyrking i 1992. Med sine 105 hektar er Cefalicchio den største biodynamiske gården i sør Italia. Dyp rød på farge med en duft av sommereng. En rik smak av tørket frukt, vanilje, krydder,…
Sitrus og honningpannacotta
8. februar 2011
2 dl melk 6 dl fløte 2 dl yoghurt narturell 1 dl honning 1 dl mangosaft 1 sitron 6 plater gelantin 1 vaniljestang 3 ss sukker Legg gelantinplatene i kaldt vann. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene og ha alt oppi sammen med melk og fløte i en kjele, og kok opp mens du hele tiden rører litt i…
Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Spätlese Trocken 2007
5. februar 2011
På parsellet St. Jost, hvor druene til denne vinen kommer fra, er det en dominans av leire og skifer i jorden. Også et pastellfarget lag av sand er funnet i jorda fra et vulkansk utbrudd for mer enn 10.000 år siden. På grunn av dette er området svært godt egnet for å produsere tørre Riesling viner…
Fungi
3. februar 2011
Et nytt tillegg til kjøkken mitt er den ny-oppdagede suppe, saus, marinade -smakstilsetningen, Fungi. Fungi (De Sorte Dråper) er en helnorsk smaksforsterker til wok, sushi, marinering, grilling og steking, dressinger, sauser og gryter. Den fremhever råvarenes egensmak (grønnsaker, rotfrukter,…
Kald sjokolade-dessert
1. februar 2011
175 g mørk sjokolade 3 dl kremfløte 1,5 dl kremost 2 ss melis 2 ss dessertvin Hell fløten i en stor bolle og pisk den til den er stiv. Vend inn kremost og melis, og hell halvparten av blandingen i en egen bolle. Rør rør inn dessertvinen i den ene blandingen. Kutt sjokoladen i små biter og smelt i…
Ratti Barolo Marcenasco 2006
29. januar 2011
Denne vinen var en glede å drikke. Selv om den var litt ung og hadde et litt for friskt tanninsk bitt, balanserte den fint med den behagelige frukten og den fine syren. En nydelig Barolo! Duft av skogsbunn og røde bær. Den smakte av røde bær, boysenbær og lakris med lang deilig ettersmak og…
Fiskesuppe med Safran
25. januar 2011
1,3 kg fisk (laks, steinbit, torsk og ferske reker) 1 stor klype safran 3 store tomater 4 hvitløksfedd 2 løk 1 krydderbukett (fennikel, timian, laurbærblad, 1 stor bit appelsinskall) 1 dl druekjerneolje 1,5 dl fiskekraft 1 dl hvitvin 6 skiver godt brød 115 g gruyereost 2 ss hakket persille 1 stang…
Manchego
22. januar 2011
Manchego er Spanias nasjonalost. Casa Del Campo Manchego er en fast hvit ost laget av sauemelk fra Mancharegionen i Sørøst-Spania. Casa del Campo er modnet i 3 måneder og har en søt og pikant, litt fruktig smak. Casa Del Campo er DOC- klassifisert, noe som garanterer at osten er av høyeste…
Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2007
19. januar 2011
En meget god vin til en meget god pris. Toscana er et av Italias aller mest berømte vinområder. Ricasolifamilien har eid Brolio i Gaiole siden 1100-tallet og er et av verdens eldste vinhus. Denne vinen har en intens rubinrød farge. Duft av kaffe, sjokolade, sort pepper og kirsebær. En fruktig og…
Paolo Leo Passitivo Primitivo 2008
15. januar 2011
Mørk, insmigrende, meget god og meget rimelig vin, som kan minne om en god Amarone. Meget godt kjøp! Primitivo er hoveddruen i noen av de mest populære vinene fra Sør-Italia. Deler av Primitivo druene som er brukt i denne vinen er laget med en teknikk som heter "appasimento", som betyr at druene…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.