Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Newton Johnson Chardonnay & Pinot Noir
5. juni 2021
Jeg kom over Newton Johnson sin Pinot ved en tilfeldighet for noen år siden, mange flasker senere av den og nå også deres Chardonnay er vinkjelleren min fylt opp med flere eksemplarer. Begge er gode viner som ikke bør forbli uprøvd. - - - Newton Johnson Wineyards er en familieeid vingård som…
Hacienda Lopez de Haro Graciano 2017
29. mai 2021
Garnacha vinmarkene i Rioja ble plantet for over one hundre år siden. Fra disse gamle markene kommer det en enkel men god budsjettvin (180.-kr!) som er fint til de svale sommerkveldene men som også passer godt til mat. - - - Helt nord i Spania på en idyllisk høyde i den historiske landsbyen…
Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018
22. mai 2021
Rhone vin på budsjett! Her får du mye god vin for pengene (265.-)! Lekker og elegant vin med fin dybde, leskende, silkeaktig tekstur, fine tørrstoffer, svært god balansert frukt mot et fruktig og friskt syrespill. Vinen nærmer seg utsolgt men det kommer forhåpentligvis en ny forsendelse av denne…
Rebholz vom Buntsandstein 2015, 16, 17, 18, 19
15. mai 2021
Å smake flere årganger av samme vin er en god anledning til å bli kjent med hvordan vekstforhold og eventuelle endringer i teknikker gir utslag på smakene fra år til år. Vinifiseringen på disse fem årgangene er utført helt likt og vinenes karakteristikk skyldes derfor ene og alene endringene i…
Land of Saints Chardonnay 2019
8. mai 2021
Tatt i betraktning at Angela Osborne laget sin første årgang av denne vinen for bare 5 år siden (2016) er det spesielt imponerende hva hun har fått til på så kort tid. Allerede fra første årgang ble den lagt spesielt merke til, 2017 likeså, i 2018 ble den ikke laget og nå har vi altså denne 2019…
Maillefaud Clairette de Die
1. mai 2021
Fra en liten produsent sør Frankrike kommer det en forfriskende og lekende godsak som du ikke skal la forbli uprøvd! Den er perfekt til feststemning og søte eller krydrede retter! - - - Domaine Maillefaud ligger langt mot øst i Rhône-dalen i nærheten av landsbyen Die i Drôme, omlag en 2 timers…
Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2019
24. april 2021
Få produsenter i Tyskland lager i dag bedre tørre rieslinger i en konsentrert fruktig, syrlig og klar vinstil en Wittmann. Westhofener Riesling 1G imponerer fra første munnfull med en rik men samtidig frisk og innsmigrende stil i superårgangen 2019. Det er ikke ofte de sitter som bra som her, det…
G. Rosso Etna Rosso 2017 / Etna Bianco 2019
17. april 2021
Å starte på nytt langt borte fra kjente trakter er ikke lett, men når Davide gjør det tar han oppgaven alvorlig. Med sitt eget fotavtrykk klarer han å lage noe spesielt godt, riktignok av en svært god vinmark, men det er verd å legge merke til vinene hans fra Sicilia også! - - - Giovanni Rossos…
Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2019
10. april 2021
Det meldes om frost i vinmarkene over hele Europa for tiden og mange vinbønder kjemper en innbitt kamp for å holde frosten borte. Om nettene lyses nå markene opp av tusenvis av fakler for å holde varmen på vinrankene. De som har vært så forutseende å spraye vinrankene med Valerian 507 i forkant av…
Piaggia Pietranera Toscana 2019
3. april 2021
Et nytt og hyggelig bekjennskap. Piaggia lager en rekke flotte viner hvor denne Sangiovesen er den rimeligste men la deg ikke lure, det er en svært flott vin som er pent priset og passer perfekt til lam. - - - I 1975 lette Mauro Vannucci etter land å bygge et hus. På tomten han fant var det en…
La Manufacture Chablis 2017
27. mars 2021
Benjamin Laroche er en relativ ny bekjentskap i Norge. Hans første viner kom til Norge i 2018 med 2016 årgangen med to viner som straks ble tatt inn i varmen av vinkjennere. Ikke så rart, vinene hans er svært gode og pent priset. - - - Benjamin Laroche, nevø av Michel Laroche som startet Domain…
Stekt kylling med chilipepper-vinagrette
20. mars 2021
Det tar litt tid å lage men jeg kan ikke huske å ha mestret en like saftig og god kylling som denne før! Med en rykende fersk burgunder fra Faiveley var dette et måltid for historiebøkene. Eller i alle fall på denne bloggen:) Godt var det! - - - Til 4 personer 5 kyllinglår 15 småpoteter 6…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.