Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Sjokoladeparfaitkake med nøttebunn
4. desember 2010
nøttebunn 150 g mandler 150 g melis 4 eggehviter Mal mandlene i en kjøkkenmaskin, bland inn melis. Stivpisk eggehvitene og bland den forsiktig inn. Stek i smurt form (22-24 cm i diameter) ved 160 °C i 30-35 min. For en tid tilbake fant jeg en kombinert kakeform og kakefat som er veldig grei å…
Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Bussia 2008
1. desember 2010
Denne, rimelige og meget gode Barberaen Barberaen kommer fra Bussia, en av de beste vinmarkene i Monforte. Lukter av karamell, moreller og blomster. Smak av boysenbær, lær og noe eik, friske tanniner. Meget lang og god ettersmak. Passer til stekt oksekjøtt, svinekjøtt og sterke oster. Drikkes nå…
Skysaus
28. november 2010
2 pk skysaus (3 dl vann) 2 dl matfløte 1 dl karamellsaus Følg anvisning på pakken, men bruk halvparten av vannmengden. Ha i matfløte og kok opp sausen mens du hele tiden rører om. Smak til med karamellsausen så den ikke blir for søt. La stå på platen på svak varme til den serveres. Karamellsaus 50…
Ovnsbakt ananas med chili
27. november 2010
1 hel ananas 2 ss honning 2 ss vann 1/2 dl limesaft 1/2 rød chili 1 vaniljestang Skrell ananasen og del den i fire. Skjær bort midtstilken. Legg ananasbåtene i en liten ildfast form. Press limesaft og bland det sammen med honning og vann. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i honningblandingen.…
Hvit saus
25. november 2010
50 g smør 50 g hvetemel 6 dl melk 1 dl fiskebollesaft 1 ss muskat 1 ts cayenne pepper parmesan sitronskall maldonsalt salt Pisk smør og mel over middels varme i noen minutter i en tykkbundet kjele. Ha i litt melk og fiskebollekraft om gangen. Pisk jevnt i gryten hele tiden for å unngå å få…
Trivento Eolo Malbec 2007
22. november 2010
Eolo er Trivento sitt flaggskip. Kun 3600 flasker er produsert av denne årgangen. Druene kommer fra fra en liten vinmark på 4 hektar i området Lujàn de Cuyo i Mendoza, 910 m.o.h. Jordsmonnet er sandblandet leire med underliggende grus med stein i overflaten. Dette er en kraftpakke av en vin. En…
Chilisuppe med safran og chorizo
20. november 2010
1 løk 3 hvitløksfedd 1/2 rød chili 2 ss rapsolje 1 ts safran 1 ts sukker 2 hønsebuljong terninger 3 ss tomatpuré 1 boks chilibønner 1 boks hele, røde, paprika 1 boks hakkede tomater 5 dl vann 1 ss ferskreven ingefær 4 chorizopølser salt & nykvernet pepper parmesan Skrell og finhakk løk,…
Ægir øl
17. november 2010
Ægir Bryggeri er et mikrobryggeri i Flåm i Aurland kommune, Sogn og Fjordane fylke. Bryggeriet er oppkalt etter den norrøne guden Ægir og ble grunnlagt av Aud Melås og Evan Lewis i 2007. Sjefsbrygger er Evan Lewis. Bryggeriet er tilknyttet Flåmsbrygga Hotel, Flåmstova Restaurant og Furukroa Café.…
Viña Maipo Gran Devoción Cabernet Sauvignon Syrah 2007
13. november 2010
Dette er en vin å legge merke til. Og til denne prisen er den et røverkjøp. Den har en florlett fruktig duft. På smak har den en myk inngang, men desto mer fremtrende fruktighet og spenstig utviklende på smak. En fin syrestruktur med fremtrende, men runde, tanniner. I bakgrunnen merkes smaken av…
Helstekt entrecot m/fusilloni
10. november 2010
700 g entrecot 500 g fucilloni 1/2 appelsin 1,5 l vann extra virgin olje parmesan salt & pepper Tørk godt av entrecoten og gni den inn med salt og pepper. Legg den i en ildfast form, hell saften av en 1/2 appelsin over og sett den i ovnen på 100° i ca. 1,5 timer, til steken har en…
Late Harvest Sauvignon Blanc 2006
5. november 2010
Jeg er spesielt kritisk når det kommer til å anbefale dessertviner. Utvalget er gjerne ikke så stort og flere av de som finnes utpreger seg ikke nevneverdig. Late Harvest, derimot, den første dessertvinen Concha y Toros har produsert, er et unntak. Den er deilig frisk på duft. På smak er den også…
Elggryte med rotgrønnsaker
4. november 2010
500 g elgkjøtt 1 løk 100 g ferske kantareller 2 ss smør 4 ss søt chilisaus salt, pepper, friske urter Stek gjerne soppen først. Forvarm stekepannen godt, tilsett noen dråper olje før du legger i soppen. Ikke rør i pannen! Soppen skal få ligge alene uten å bli rørt i et par minutter, rist så på…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.