Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Ovnsstekte tomater
31. oktober 2010
Denne enkle, men smakfulle, oppskriften er hentet fra Triners Mektige Matblogg 20 tomater sukker olivenolje m/sitron maldonsalt nykvernet pepper friske krydderurter (basilikum, timian) Skyll tomatene, del de i to og legg de med snittsiden opp på et bakepapirkledt stekebrett eller et smurt ildfast…
Helstekt svinefilet med appelsinsaus
27. oktober 2010
400 g indrefilet av svin salt & pepper margarin/olje til steking Gni filetene inn med salt og pepper, brun dem raskt på alle sider i stekepanna. Legg dem over i ildfast form. Sett steketermometer inn i den tykkeste delen. Stek på 175 °C til steketermometeret viser 70 °C da er de rosa. Det tar…
Anguissola Casè Riva dei Ciliegi Pinot Nero 2004
24. oktober 2010
På duft er det et hint av kjeller, jord og lær. Alt i alt er dette ikke en altfor sofistikert vin, men med passe tyngde og sprelske innslag av krydder, med hint av kirsebær, solbær og vanilje, samt et balansert innslag av tanniner, og myk avslutning. Jeg ser at Aperitif syntes at "..det animalske…
Elgkarbonader
23. oktober 2010
1 kg reinskåret elgkjøtt 1/2 løk 2 ts salt 1 ts hvit pepper 1/2 dl melk 2 ss potetmel 1 egg klaret smør til steking Kvern kjøttet sammen med finhakket løk, bland forsiktig inn salt og pepper. Tilsett melk og potetmel, litt av hver om gangen mens du forsiktig blander det hele sammen. Ha egget i til…
Whiskymarinert elg
20. oktober 2010
1,5kg elgkjøtt marinade 2dl whisky 3dl vann 2ss sukker 130g salt 1 håndfull einebær Legg elgkjøttet i ovnen på 75° i 10timer. Jepp, det stemmer, 10 timer. Setter du den i ovnen kl: 23 er den klar til å tas ut kl: 9 neste dag. La den hvile en halv times tid, før du legger steiken i marinaden i 7…
Ægir Sumbel Porter
15. oktober 2010
Jeg hadde nylig en særs god smakserfaring med Ægirs Sumbel Porter en aften på Olympen. Denne Porteren er nydelig, fyldig og kompleks med en smak av malt og humle som sitter lenge i. Meget frisk og lett på smak på tross av sin fylde. Anbefalt serveringstemperatur er cirka 10-12° C. La gjerne…
Entrecote
11. oktober 2010
ca 650 g entrecote salt og pepper Kjøttet bør ha romtemperatur før du begynner. Ha på salt og pepper rett før steking. Legg biffene i en varm panne med nøttebrunt smør og stek til det begynner å piple ut kjøttsaft på overflaten. Snu biffene og la dem steke til det igjen pipler ut kjøttsaft. Da er…
Varm jordbærsuppe med hjemmelaget vaniljeis
7. oktober 2010
2 stk kurv jordbær 1 stk sitron (saften) 7 ss sukker 1 ts vaniljesukker Vask og rens bærene, kutt i mindre biter og legg i en gryte sammen med sukkeret. Varm opp forsiktig og rør jevnt. Ha i saften av en sitron. Bruk gjerne en stavmikser for å få røren jevn og glatt. Serveres lunken. vaniljeis 100…
Soppsuppe
3. oktober 2010
Soppsesongen er godt i gang og da passer det godt med en god sopp suppe. Denne suppen ble testet to dager på rad, med samme gode resultat. Les mer om sopp hos; Soppgleder.no - - - Til 4 personer 500g fersk sjampinjong 200g fersk kantarell 2ss smør 2ss hvetemel 6dl hønsebuljong 4dl melk 1…
Ishavsrøye med amandine poteter
25. september 2010
I dag fikk jeg endelig anledning til å besøke det nyåpnede Fiskeriet på Youngstorget. Den gamle fiskebutikken, Moes fisk og vilt, har blitt til en ny og fin fiskebutikk med blid og kunskapsrik betjening som villig fileterte ishavsrøyen jeg hadde valgt ut. ishavsrøye 900g ishavsrøyefilet 3 ss smør…
Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2009
25. september 2010
Dr Franz Werner er syvende generasjon av familien som driver vingård i Hocheim, ca. 10 km fra Weisbaden. Han har en høyt premiert samling av single vingårder hvor han produserer nydelig balansert vin som har en fantasisk mineralistisk kvalitet. Dette Rieslingen er en nydelig tørr hvitvin med et…
Lapalu Côte de Brouilly 2008
23. september 2010
Deilig vin med smak av mørke bær , saftig og bløtt midtparti med en lovende dybde på slutten. Vinen vil forhåpentligvis utvikle smaksbildet positivt i enda 10 år. Drue; 100% Gamay Aperitif.no K&L Vines Vinmonopolet 175.- kr (v#10755)
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.