Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2009

En frisk og god Riesling med smak av epler og lime. Nydelig sødme, ikke for fremtrende, men fint balansert med en frisk syrlighet. Fin mineralitet, lang og god ettersmak. Drue: 100% Riesling Passer til fisk og sushi. Din Mat DN.no Recordvin.no Weingut Hexamer Vinmonopolet 150.- kr (v#50925)

Les mer


Paris Cornas Granit "30" 2007

"I 2001 ble Vincents eget domaine lansert med vinene Granit 30 og Granit 60. Førstnevnte var laget på druer fra de yngste vinmarkene, mens Granit 60 inneholdt de eldste vinmarkene som er opp mot 90 år gamle. - DN" Frisk duft av moreller, jord og skogbunn. Smak av lyng, moreller og kirsebær.…

Les mer


Paris Cornas Granit «30» 2007

"I 2001 ble Vincents eget domaine lansert med vinene Granit 30 og Granit 60. Førstnevnte var laget på druer fra de yngste vinmarkene, mens Granit 60 inneholdt de eldste vinmarkene som er opp mot 90 år gamle. - DN" Frisk duft av moreller, jord og skogbunn. Smak av lyng, moreller og kirsebær.…

Les mer


Il Grigio Chianti Classico Riserva 2005

Denne henter jeg frem tidt og ofte fra vinkjelleren. En nydelig Sangiovese med fin fruktighet og saftige tanniner. Rubinrød på farge med smak av røde bær. En harmonisk og frisk vin som kan drikkes alene eller til grillet kjøtt og modne oster. Drue: 100% Sangiovese Drikkeklar, men kan lagres i 10…

Les mer


Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2007

En av mine svakheter er god vin, i dette tilfellet Righettis Amarone. Når jeg samtidig klarer å matche vinen til riktig mat blir det en uforglemmelig aften. Vinen er i tillegg fordelaktig priset. Righettis viner viser en eksepsjonell balanse mellom frukt, syre og alkohol. Resultatet er en serie…

Les mer


Chateu Timberlay 2005

"Château Timberlay er en Bordeaux Supérieur, noe som inne-bærer et noe strengere krav til minimum alkohol prosent. Vinen har en klassisk drueblanding fra Bordeaux, med Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Château Timberlay har fått en tradisjonell og tempraturkontrollert vinifikasjon,…

Les mer


Kyllingfilet med parmaskinke og urter

4 kyllingfileter 4 skiver parmaskinke 2 egg 100 g parmesanost 1 dl frisk timian 1 dl frisk salvie 1 ss balsamico-eddik salt & pepper landbrød Pisk eggene sammen med salt og pepper, finhakk fersk timian og salvie og ha i blandingen, pensle kyllingfiletene med det hele og rull i finrevet…

Les mer


Seghesio Sonoma Zinfandel 2008

Av Seghesios Zinfandeler foretrekker jeg fremdeles Cortina 2007 årgangen, men Sonoma er også en meget god Zinfandel. Den ble nydt med stor glede og selv om alkoholsmaken var noe fremtrende (15,2% alkohol), var den ikke dominerende. Effekten derimot, var en smule mer fremtrende. Den har de samme…

Les mer


Haandbryggeriet Dark Force

Den mørke kraften traff meg på Parkteateret i går kveld! Det må være det beste sterkølet jeg har smakt noensinne. Mørk som natten med det vakreste skum på toppen. En fyldig og frisk smak av sjokolade og malt med et hint av syrlighet som bare hevet totalopplevelsen. Lang, nydelig, ettersmak. Ølet…

Les mer


Suculè Barbera d'alba 2006

Intens og lys rubin rød farge. Deilig frisk og myk smak av vanilje og jordbær. Hint av eik. Lang, rund ettersmak. Bør dekanteres 1 til 2 timer. Passer til lam, svinekjøtt, pasta med kjøttsaus. Drue: 100% Barbera Lo Zoccolaio Vinmonopolet 179.- kr (v#57883)

Les mer


Suculè Barbera d’alba 2006

Intens og lys rubin rød farge. Deilig frisk og myk smak av vanilje og jordbær. Hint av eik. Lang, rund ettersmak. Bør dekanteres 1 til 2 timer. Passer til lam, svinekjøtt, pasta med kjøttsaus. Drue: 100% Barbera Lo Zoccolaio Vinmonopolet 179.- kr (v#57883)

Les mer


Perfekt sitronlemonade

Denne enkle oppskriften på sitronlemonade bruker jeg hver sommer. Den er superenkel å lage og er forfriskende på varme sommerdager. gir ca. 1,5 liter lemonade 7 sitroner 1,2 L vann 2 dl sukker Hell sukker og 2 dl vann i en kjele og varm til sukkeret er løst opp (sukkerlake). Del sitronene i to og…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: