Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Seresin Leah Pinot Noir 2007
8. august 2010
Dette er en av de aller beste Pinotene jeg har smakt! I tillegg er den meget rimelig:) En fantastisk føyelsaktig smak av plomme, kirsebær, bringebær etterfulgt av en oppblomstring av svart pepper og sjokolade. Et hint av eik på slutten som varer lenge. Nydelig og elegant vin som har en perfekt…
Fyldig bryst
3. august 2010
Søndagsmatforslaget til Marit Røttingsnes Westlie i Dagbladet den 1/8 var så innbydende at jeg forsøkte meg på retten selv. 4 kyllingfileter 1 rød paprika 1 gul paprika fersk mozzarella 2 pakker bacon salt og pepper smør Sett grillelementene på ovnen på høy varme (200°). Fjern kjernehusene på…
Flacianello Della Pieve 2006
2. august 2010
Denne supervinen fra Fontodi smakte jeg sammen med noen venner og fikk en fantastisk vinsmakingsopplevelse og en god start på årets sommerferie. Vinen har skåret 99 poeng hos Wine Spectator og 96 poeng hos The Wine Advocate (Robert Parker), og fikk Gullmedlaje i Decanter World Wine Awards 2009.…
Montecastro y Llanahermosa 2005
30. juli 2010
En herlig mørk, fyldig og saftig vin. Inngangen på smak er forsiktig og saftig før en kjenner en nydelig anelse av kirsebær, eik og jordsmonn som varer og varer. Tanninene er friske og gir en ekstra flott dybde. Aperitif Bodega Montecastro Vinmonopolet 250.- kr (v#57886)
Rødvinsmarinert indrefilet av lam
28. juni 2010
til 4 personer 600 g indrefilet lam olje sitronskall marinade 1,5 dl kraftig rødvin 2 fedd hvitløk 2 ts timian salt og pepper 0,5 dl olje (Selvapiana olivenolje) Tørk av kjøttet og legg i en pose. Bland sammen rødvin, finhakket hvitløk, timian salt, pepper og olje. Ha marinaden sammen med kjøttet…
Rødgrøt med lettpisket fløte
28. juni 2010
250 g jordbær 250 g bringebær 150 g rips 1,5 dl vann 1,5 dl sukker 1 vaniljestang 2 ss potetmel lettpisket fløte 2 dl fløte 3 ss sukker 1/2 vaniljestang Hell bærene (friske eller frosne) sammen med vann, sukker og vaniljestang (frø og stilk) sammen i en kjele. Kok opp og la det trekke i noen…
Michele Chiarlo Barbera d'asti Superiore la Court 2006
27. juni 2010
Barbera d`Asti Superiore Nizza "La Court" er en av Chiarlos beste viner. Dette er en aldeles nydelig kompleks og kraftig vin. Mineralrik og en fruktig smak av kirsebær, tobakk, og lavendel. Fløyelsaktige tanniner med en lang og leskende avslutning. Drikkes nå til 2015. Drue; 100% Barbera Passer…
Michele Chiarlo Barbera d’asti Superiore la Court 2006
27. juni 2010
Barbera d`Asti Superiore Nizza "La Court" er en av Chiarlos beste viner. Dette er en aldeles nydelig kompleks og kraftig vin. Mineralrik og en fruktig smak av kirsebær, tobakk, og lavendel. Fløyelsaktige tanniner med en lang og leskende avslutning. Drikkes nå til 2015. Drue; 100% Barbera Passer…
Seghesio Cortina Zinfandel 2007
26. juni 2010
Dette er en av de beste Zinfandeller jeg har smakt! Det begynner med en behagelig duft av mørke frukter og jordtoner. Smaken av bringebær, boysenbær og solbær med en hvit sjokolade undertone er elegant. Fløyelsmyke tanniner med en lang og behagelig avslutning. Passer til grillet kjøtt, pasta eller…
Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese Halbtrocken 2007
23. juni 2010
Koehler-Ruprecht lager de beste hvitviner, som jeg nyter med stort velbehag, ofte. En sødmefull og intens frukt, men allikevel frisk og balansert og med lang ettersmak. Drue: 100 % riesling Passer til sushi, fisk og kylling. DN Vinforum Recordvin Vinmonopolet 160.- kr (v#51436)
Sopprisotto med parmesan
23. juni 2010
3 sjalottløk 1 fedd hvitløk 2 ss solsikkeolje 3 dl risottoris 1,2 l kyllingkraft 2 ss godt smør 2 ss extra virgin olivenolje 4 ss revet fersk parmesan 2 ss finhakket bladpersille salt og nykvernet pepper 2 ss klaret smør 30 g kantareller 30 g steinsopp Finhakk sjalottløk og hvitløk, sauter løkene…
Breiflabb i spinatsuppe
20. juni 2010
300 g breiflabbfilet 1 løk 50 g mel 1 tempuramix 2 sjalottløk 2 hvitløksfedd 200g spinat 2 ss smør 1 l kyllingkraft 50 g usaltet smør salt, pepper og muskat 1/2 sitron 1 dl holandaisesaus 1 dl solsikkeolje Fileten deles i passe store stykker og legges på et brett. Hell over litt olje, krydre med…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.