Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Jesuitengarten Forst Riesling Trocken Grosses Gewächs 2007
20. juni 2010
Jesuitengarten er en liten vingård - kun 7 ha - mellom Kirchenstück og Pechstein, som Von Buhl eier en tredjedel av. Nok en fin Rieslingen fra von Buhl med delikat smak av fersken og epler med mineralsk struktur. Lang og fin avslutning. En flott vin. Kan lagres til minst 2025. Passer til fisk…
Mademoiselle L 2004
20. juni 2010
Chateu la Lagune ble etablert i 1715 og er i dag en av de mest fremgangsrike vingårder i Bordeux, Frankrike. En gård som nå styres av Caroline Frey. 2004 er første årgang for denne 3. vinen som også er regissert av Caroline Frey. Dette er en fløyelsaktig, fyldig og aromatisk vin. Den balanserer…
Gaudry Sancerre Mélodie de Vieilles Vignes 2007
14. juni 2010
Denne Sancerren vil en få mange gledesstunder med i sommer. En tett, saftig, og bredskuldret vin. På smak er den fyldig, med salte mineraler, kandiserte sitroner, hvit fersken, skifer, og hasselnøtter. 100% Sauvignon Blanc Vincent Gaudry Vinmonopolet 226.- kr (v#58513)
Kylling i eple og karrisaus
13. juni 2010
1 stange kylling eller kyllingfileter salt og pepper 1/2 dl solsikkeolje 2 finhakket løk 4 fedd finhakket hvitløk 2 grønne epler 1 ss karripulver 2 dl eplemost 2 dl kyllingkraft 2 tomater Del kyllingen i passe store porsjonsstykker. Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir, salte og pepre stykkene…
Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2006
12. juni 2010
Nydelig rødvin. Rubinrød på farge, innbydende duft. Smak av røde bær, bjørnebær og med silkemyke tanniner. Smaken og tyngden av vinen utvikler seg gradvis til en fantastisk smaksopplevelse. Dekanteres. Kan fint drikkes nå, men produsenten anbefaler at den drikkes mellom 2014-2026. Crozes…
Radici Taurasi 2003
2. juni 2010
En av Campanias desidert beste vinprodusenter. Mastroberardino er et familieeid firma med lange tradisjoner ikke langt fra vulkanen Pompei. Godt kjent for sin Greco di Tufo og ikke minst sin Taurasi Radici. En deilig, bløt vin med en kompleks smak av svart pepper, jordbær syltetøy og plomme.…
Indrefilet okse
1. juni 2010
800 g indrefilet okse 4 banansjalottløk 2 gulrøtter olivenolje smør pepper maldonsalt Vask kjøttet i kaldt vann og tørk av med kjøkkenpapir. Gni fileten inn med pepper, ha olje og smør på en panne og brun kjøttet i en forvarmet stekepanne. La hvile mens du skreller og deler 4 banansjalottløk i to,…
Rolly Gassmann Sylvaner 2007/2008
30. mai 2010
En fyldig og frisk hvitvin med endel fruktsødme. Smak av epler og melon. Drikkes nå og ved ca 10°. Passer til Sushi, fisk, oster, eller kan drikkes alene. Drue; 100% Sylvaner OenoLogic om Gassmann Info Vinmonopolet 115.- kr (v#3482501) Domaine Rolly-Gassmann 1-2, rue de l'église 68590 Rorschwihr…
Kyllingfilet i soyasaus og sitrongress
30. mai 2010
4 kyllingfileter 1/2 dl solsikkeolje 1 dl ketjap manis 1/2 dl soyasaus 1 dl vann 2 ss sesamolje 1 sitrongress i biter 2 fedd hvitløk i skiver 1/2 lime Tørk godt av filetene og brun de i olje i en stekepanne. Bland sammen ketjap manis, soyasaus, vann, sitrongress og hvitløk. Kok opp sammen med…
Buljongkokte rotfrukter
29. mai 2010
2 gulrøtter 200 g sellerirot 2 søtpoteter 3 sjalottløk 2 hvitløk 5 plommetomater 1 ts timian 3 dl kyllingkraft 1/2 dl olivenolje 1 ss salt pepper Kok opp kyllingkraften (evnt. vann og buljongterning) med timian, salt, pepper og olje. Skrell grønsakene og del de i store biter og legg i en ildfast…
Hvitvinssaus
28. mai 2010
1 sjalottløk 2 fedd hvitløk 3 ss smør 2 ss olivenolje 3 dl hvitvin 4 dl kyllingkraft 35 g hvit sjokolade 1 ts hvitvinseddik 1 dl kremfløte 1-2 ts sukker hvit pepper maldonsalt Finhakk løk og hvitløk og fres det i en gryte med smør og olivenolje til det blir mykt. Ha i vin og la det koke godt inn.…
Ovnsbakt Chorizopølse
27. mai 2010
400g chorizopølse 15 små tomater 1 stor rød paprika parmesan ost feta ost Asiatisk saus 1/2 dl søt chilisaus 1/2 dl limesaft 1/2 dl grapefrukt juice 2 ss fiskesaus 2 ts fint, brunt sukker 2 ss kecap manis 4 cm frisk ingefær Bland sammen ingrediensene til sausen i en bolle. Vask og varm tomatene i…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.