Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
La Grola 2006
2. mai 2010
En fyldig og saftig vin, intens og elegant. Mye smak av krydder og røde bær, runde tanniner. La Grola er en av Allegrinis mest berømte viner. Den er laget av Corvina Veronese og Syrah druer dyrket i La Grola, en av de mest prestisjefylte vinmarkene i Valpolicella Classico-området, et område…
Sitronsjokoladekjeks
28. april 2010
175 g smør 300 g sukker 1 egg, vispet 350 g hvetemel 25 g mørk sjokolade 1 sitron Denne oppskriften er ikke vanskeligere enn at min eldste sønn, Emil på 14 år, gjorde det hele på egen hånd. Resultatet kan sees på bildet, og kjeksene smakte utmerket. Rør smør og sukker sammen i en bolle til massen…
Helgrillet abbor
25. april 2010
2 stk hele abbor 3 hvite pepperkorn 2 ts finhakket chili 3 ts fishsaus 1 kvast dill 1/2 sitron smør salt Vask fisken inn og utvendig og tørk den med kjøkkenpapir. Lag en krydderblanding av pepperkorn, chili og fiskesaus med en stavmikser el. Legg fisken på et fat og smør den lett med blandingen.…
Vin, øldampet og gratinerte blåskjell
24. april 2010
1 kg blåskjell 1/2 flaske Nøgne Ø, brown ale 2 cl tørr hvitvin 1 banan-sjalottløk 1/4 stilk finhakket purre 1 ss smør 3 blader bladpersille litt bacon parmesan Surr først sjalottløk og hvitløk i en egen gryte. Tilsett øl og finhakket persille og la det koke under lokk i 4 min. Ha hvitvin, løk,…
Sitronparfait
21. april 2010
4 sitroner 4 eggeplommer 3 ss melis 4 dl kremfløte Press saften av sitronene og ha det i en gryte, reduser vesken til det halve. Mens saften koker kan du piske eggeplommene og melis i en stålbolle. Sett bollen over vannbad på medium varme og fortsett å piske massen til den blir lett, luftig og…
Kamskjell m/tagliatelle
18. april 2010
500 g kamskjell 500 g fersk tagliatelle 3 dl hvitvin 1 sjalottløk 2 fedd hvitløk kremfløte fersk koriander hvit pepper maldonsalt chili rapsolje Tørk kamskjellene godt (ta eventuelt vare på søet). Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili og ha det med litt olje i stekepannen og fres opp til det blir…
Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese "10" 2007
18. april 2010
En herlig søt riesling. En deilig, strukturert og flott balansert vin. En fin smak av aprikos og konsentrert frukt. Sødmen gir en god balanse sammen med en fantastisk syre. Passer til søte desserter og blåskimmeloster. Drue: 100% riesling Klokkene ringer for Haag Fritz Haag "The Fritz Haag…
Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese «10» 2007
18. april 2010
En herlig søt riesling. En deilig, strukturert og flott balansert vin. En fin smak av aprikos og konsentrert frukt. Sødmen gir en god balanse sammen med en fantastisk syre. Passer til søte desserter og blåskimmeloster. Drue: 100% riesling Klokkene ringer for Haag Fritz Haag "The Fritz Haag…
Matgaver
17. april 2010
Her er et lite utvalg av tilbydere av matgaver og bøker om matgaver. Matgaven.no De beste gavene jeg har gitt til familie og venner er, matgaver. Alle har jo alt i dag, men å kose seg med en god matgave er noe alle setter pris på og husker i lang tid. Vi har lagt ned mye arbeid i å finne de beste…
Kyllingsaus
14. april 2010
250 g kyllingkraft 15 g smør 15 g hvetemel 1 dl fløte hvit pepper og salt ripsgele Smelt smør og fres hvetemelet i smøret til jevningen blir brusende og hvit. Spe i med kyllingkraft og fløte. La småkoke en times tid. Smak til med krydder og ripsgele.
Müsliboller
14. april 2010
Saftige og sunne boller av fuktig deig som bare skal røres sammen og heve litt lenger enn vanlig. 3 dl müsliblanding med rosiner, fiken og gresskarkjerner 5 dl kokende vann 60 g tørkede tranebær 1 dl crème fraiche 15g gjær 1 ss flytende honning 2 ss rapsolje 2 ts salt 1/2 appelsin (saft og revet…
Lime-marinert, bacon surret, kylling m/risotto
11. april 2010
4 stk kyllingfileter 1/2 lime rapsolje soyasaus ingefær salt og pepper bacon Tørk godt av kyllingfiletene og legg de i en pose, hell over litt rapsolje, riv i limeskallet (kun det grønne), press limesaften over, skjær en god bit med ingefær og ha i salt og pepper. Marinèr i minst 2 timer, helst…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.