Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Audoin Marsannay 2006
11. april 2010
Charles Audoin er kjent for sine gode Pinot Noir viner. Her har han fått til en spennende hvitvin også. Ved første smakstest, uten mat, fremstod denne som altfor syresterk og bitter. Men med mat, limemarinert - stekt kylling i bacon og kyllingsaus, var denne vinen som en lykkelig…
Audoin Marsannay les Favières 2007
21. mars 2010
Dette er en herlig Pinot som gir den lille ekstra kraften på smak som skiller den ut fra mange andre i samme segment. Selv om jeg likte Clos du Roy 2007 svært godt, falt Les Faviéres i bedre smak. Den hadde en mye mer utviklet fruktighet av røde bær med silkemyke tanniner og lang ettersmak. Drue:…
Spicy biff m/ris
20. mars 2010
500 g entrecòte i tynne skiver 2 stk hvitløksbåter, revet 1 ss fersk ingefær, revet 1 ss fersk koriander, hakket 1 dl maisolje 1 snackpaprika 1/2 broccoli 1/2 rød chili (u/frø) 1 ss brunt sukker 6 ss soyasaus 1 kvast frisk basilikum Kutt grønnsakene i terninger. Stek hvitløk, ingefær, og koriander…
Cantalupo Ghemme Collis Breclemae 1999
14. mars 2010
En frisk og elegant Nebbiolo. ("Vinforum; Den beste Breclamae Cantalupo noen gang har laget") Granatrød på farge. Dufter og smaker av en anelse lakris, røde bær og fioler. Smaken er særlig delikat og vedvarende og har en elegant metthetsfølelse. En anelse av strenge tanniner på tungen, uten at den…
Bernaisesaus
13. mars 2010
1/2 finhakket banan-sjalottløk 1 ts estragon 2 ss hvithvinseddik 3 eggeplommer 3 ss vann 150 g smør, romtemperert hvitt pepper og salt. Fres opp løk, krydder og eddik i en kjele til nesten all væske er kokt inn. Sett kjelen over et kokende vannbad og visp inn eggeplommer og vann. Visp kraftig til…
Andebryst med rødvinssaus
6. mars 2010
til 4 personer 4 andebryst (beregn ett pr. person) 3 store banansjalottløk Salt og pepper frisk rosmarin 1 kg poteter 6 dl kalkunsjy Kvelden før den planlagte middagen er det lurt å lettsalte andebrystene. Tørk først andelårene godt med kjøkkenpapir, strø godt med maldonsalt og…
Rødvinssaus
6. mars 2010
70 gr sukker (smeltes til karamell) 2 dl rødvinseddik 5 dl kalkunkraft 3 stk sjalottløk (grovhakket) 1 fl rødvin Smelt sukker og tilsett rødvinseddik. Sleng i sjalottløk og rødvin. Kok inn til ca. halvparten. Bland det hele med kraften og kok ned til ønsket tykkelse. Deretter siles den. Sausen…
Arlaud Morey-Saint-Denis 1er Cru Aux Cheseaux 2007
6. mars 2010
Denne vinen ble smakt sammen med andebryst og en kraftig rødvinssaus. Den balanserte fint sammen med maten og ga også en ekstra friskhet. En elegant Pinot med smak av moreller, plommer, bringebær og lakris. Noe snerpende tanniner i avslutningen. Drue: 100% Pinot Noir De beste har klart det igjen -…
Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd 2008
1. mars 2010
En frisk og fin Grüner Veltliner fra Franz Hirtzberger, en av de beste og mest berømte vinprodusentene i Wachau. Saftig og konsentrert smak av pære, honning og annanas. Kan drikkes nå, men kan også utvikle seg pent til 2018. Passer til; pastaretter som carbonara eller lasagne, grillet fisk,…
Marsannay Clos du Roy 2007
25. februar 2010
En nydelig, kraftig, frisk og elegant vin med lang ettersmak og dybde. Balansert eikesmak med snev av lakris, vanilje og bringebær. Mye vin for pengene. Kan nytes nå eller lagres til 2015. Denne ble konsumert sammen med chorizo og hjemmelagde bacon-pølser, med godt hell. Drue; 100% Pinot Noir…
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Erstes Gäwechs 2008
21. februar 2010
Dette er en av Robert Weils toppviner. Anslaget har en frisk duft av lime og epler. Konsentrert men rund smak av eple, blomster, fersken og mineraler som varer lenge. Den høye alkoholprosenten på 13,5 gir vinen den ekstra sødmen som gjør at den balanserer fint sammen med den høye syrestrukturen…
Kokospannacotta med mangosaus
14. februar 2010
2 dl fløte 2 dl kokosmelk 1/2 dl sukker 1 vaniljestang 3 gelantinplater 1/2 lime, finrevet skall og saft 1 moden mango 1/2 dl sukker 1 dl vann litt presset sitron Kok opp fløte, kokosmelk, sukker og vaniljestang (del i to og skrap ut frøene, legg stangen oppi også). Bløtlegg gelatinen i vann. Rør…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.