Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Casalferro 2004
31. desember 2009
En kraftig vin med smak av kirsebær, kanel, pepper, sjokolade og vanilje. Balanserte og myke tanniner. Lang og myk ettersmak. Under konsumeringen gikk det opp for oss at vinen misfarger tennene ganske mye. Vi satt der og gliste med hvert vårt gap full av blå tenner og så ikke helt gode ut. Men…
Ølmarinert laksetartar
31. desember 2009
300 g salmalaks 1 dl lyst lagerøl sjalottløk limesaft gressløk olivenolje Kutt fisken i små treninger. Legg de i ølet og la det marinere i noen timer. Sil av noe av væsken. Bland inn finkuttet sjaløttløk og gressløk. Smak til med salt, pepper, limesaft og litt olivenolje. Serveres med teryakisaus…
Smådjevler
30. desember 2009
Deilige dadler med frakk av bacon. 20 dadler 20 baconstrimler Surr baconskivene rundt dadlene og fest med en tannpirker. Stekes i ovnen på 200 g i ca 15 min, eller til baconet ser ferdig ut.
Ovnsbakte epler, honning og nøtter
30. desember 2009
100g Selbu blå 1 dl grovhakkede valnøtter 2 stk medium store epler 4 ss flytende akasiehonning Vask eplene og skjær i tynne skiver. Ta bort stenene. Fordel epleskivene i smurte (eller på bakepapir) ildfaste porsjonsformer. Fordel nøttene over eplene. Stek midt i ovnen på 200 g i 15 min. Bryt Selbu…
Riesling Graacher Domprost Ausläse 2005
30. desember 2009
En flott og rik vin med toner av grønne frukter samt noe søtlig sitrus i smak og aroma. Passer til blåskimmelost. The estate is located in the commune of Bernkasel-Graach in the Mosel wine-growing region in Germany. It is owned by Willi & Christoph Schaefer. The vineyard area totals three…
Quinta do Crasto Reserva 2007
30. desember 2009
En kraftbombe av en Portugiser! Dyp rubinrød farge, fruktig og med innslag av mørke bær, konsentert frukt i smaken, solid, lang ettersmak. Tom Martinsen sier; 18 måneder på eik. En god del av vinstokkene er mellom 65 og 70 år gamle, mens resten er mellom 35-40 år gamle.Nøtter, tre og søte bjørnebær…
Ribberester
30. desember 2009
Dette er en superenkel reste-rett som smaker kjempegodt. Har du ikke ribbe kan du bruke det kjøttet du har for hånden. 200 g ribberester 7 ss teriyaki sauce 5 ss ketjap manis 1/2 lime Skjær til passe størrelser av kjøttet og sett en tannstikker i hver bit (ikke bruk stikker med fluor:). Bland…
Fonterenza Brunello di Montalcino 2004
27. desember 2009
Intens, floral og delikat duft av kirsebær, lær og krydder. Frisk, saftig og svært konsentrert med myke tanniner Nydelig vin som kommer til sin rett med fet mat. Med lagring i minst 2 år vil åpne opp til et enda mer elegant smaksbilde. Drue; 100% Sangiovese Brunello di Montalcino Campi di…
Ribbe
27. desember 2009
1 stykke tynnribbe, ca 2 kilo Grovt havsalt Knust svart pepper Vann 8 sjalottløk, renset 10 hvitløksfedd, med skall 1 spiseskje hvetemel 1-2 spiseskjeer soyasaus 1 spiseskje worchestershiresauce Ribbefett Mandelpoteter Smør H-melk 2-4 spiseskjeer ribbefett Tørkede fikener Tørkede aprikoser Rosiner…
Chateu Laroque 2004
26. desember 2009
En dyp rød, tørr, flott, vin med smak av treverk og stor sødme fra moden frukt, samt lær og mørk sjokolade. Hadde den sammen med hjemmelaget pizza, og fikk en uforglemmelig opplevelse. Drue: 87% Merlot, 11% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon. The average age of the vines is 35 years. Passer…
Rancho Santa Rosa pinot noir 2006
24. desember 2009
Dette er en fantastisk rund men allikevel kraftig Pinot, med lang ettersmak. This block of clone 667 pinot noir is planted on a steep south facing slope replete with limestone. Aromas of thyme, pink peppercorn and pomegranate followed by savory flavors of meat, soy and plum. Very rich and firmly…
Kylling med Bulgur og Appelsinsaus
23. desember 2009
4 kyllingfileter 2 ts maldonsalt 1 ss smør Saus 1/2 appelsin (saft og revet skall) 2 dl creme fraiche 1 terning kylling eller hønsebuljong 1 ts soyasaus 1 ts sambal oelek 1 ss rosiner 1 kvast persille 1/2 vårløk Vask appelsinen, rasp appelsinskallet og press appelsinsaften ut, ha i en gryte sammen…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.