Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Jean-Marc Bernhard Grand Cru Schlossberg Riesling 2007

Dette er en kjempegod, halvtørr, Fransk Riesling. Duften av varme eppler, nellik, og karse pirrer nesen. Smaken skuffer ikke. Den er herlig, floral og fruktig, med en kompleks mineralitet og en lang fruktig ettersmak. Jean-Marc Bernhard vinmonopolet 260.- kr (v# 59391 )

Les mer


Griseskank bakt med honning og bokkøl

Eyvind Hellstrøms oppskrift ble prøvd med suksè denne helgen. Den opprinnelige oppskriften hadde 4 skanker på 4 personer, men de jeg kjøpte var så svære at det holdt med 2 stk til 4 personer. 2 stk ferske griseskanker 2 stk gulrot 1 stor løk 2 fedd hvitløk 1 ss fersk ingefær 2 stk stjerneanis 1 ts…

Les mer


Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2005

Dette er en av de store og mest prissatte Amarone vinene til Tommasi. Dyp rød på farge. Ganske intens duft preget av moreller, kirsebær og plomme, hint mineraler og søt lakris. Fast og bløt ettersmak. Druer; 50% Corvina + 30% Rodinella + 15% Corvinone + 5% Molinara Passer til stekt (rødt) kjøtt og…

Les mer


Barale Barbera d'alba Preda 2006

Nydelig Barbera d`Alba. Det merkes at 2006 var et godt år for Barbera vinen. Smak av plommer, lakris, fin syre og lang fløyelsmyk ettersmak. Denne er å finne i små kvanta på Vika spesialpol, Oslo. les mer Barale Fratelli Vinery vinmonopolet   247,60 kr (64302)

Les mer


Barale Barbera d’alba Preda 2006

Nydelig Barbera d`Alba. Det merkes at 2006 var et godt år for Barbera vinen. Smak av plommer, lakris, fin syre og lang fløyelsmyk ettersmak. Denne er å finne i små kvanta på Vika spesialpol, Oslo. les mer Barale Fratelli Vinery vinmonopolet   247,60 kr (64302)

Les mer


Baconsurret indrefilet med kantarellfrikkasè

800 g indrefilet hjemmelaget viltkrydder salt og pepper 10 skiver bacon Krydre kjøttet med viltkrydder, salt og pepper. Hvil i kjøleskapet en halv time. Ta filèen ut og surr bacon rundt hele, rull det hele stramt inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet igjen i minst en time. Ta ut filèen og…

Les mer


Niepoort Morgadio da Calçada Tinto 2005

Dette er en vin du sent vil glemme. Intens fruktig med anslag av mørke plommer. Kompleks og konsentret smak av mørke bær, lær og sjokolade. Lang ettersmak. Morgadio da Calcada vinmonopolet 284.- kr (v# 5647801)

Les mer


Zenato Amarone Classico 2005

Mørke frukter, søte tanniner. Smak av krydder, rosiner, nøtter og mineraler, bitter sjokolade i avslutningen. Alkoholprosenten på 16,5% merkes og ødelegger noe av totalsmaken. Dekanteres minst 1 time. Druer; 80% corvina, 10% rondinella, 5% sangiovese, 5% molinara Passer til smaksrike retter med…

Les mer


Undergrunns restauranter

Undergrunnsrestauranter er ikke noe nytt fenomen: I Latin-Amerika har de lange historiske røtter, og går under navnet «paladares» eller «puertas cerradas» – låste dører. Cuba og Buenos Aires har lange tradisjoner. Likeledes Hong Kong, der etablissementene heter «fang cai» og representerer noe av…

Les mer


Reichsrat Von Buhl Riesling Trocken 2008

Nok en supervin fra Von Buhl. Fruktig anslag, veldig frisk og ren, prikker mye, nesten steinsyre, masse friske epletoner i finishen. Drikkes fra nå til 2011. Passer til fiskeretter med kremet saus eller nytes alene. les mer Reichsrat von Buhl vinmonopolet 107.- kr (v# 2097201)

Les mer


Gobelsburg Riesling Auslese 2007

Deilig frisk og aromatisk dessertvin. Dufter av fersken, modne epler, aprikoser og honning. Fruktig anslag, balansert sødme, veldig god syre, slank og frisk med fine limetoner som gir en veldig frisk finish. Passer helt utmerket til sitronpanacotta. Schloss Gobelsburg vinmonopolet 178.- kr (v#…

Les mer


Fisk & Skalldyrs-tallerken

3 stk kreps 200 g kolje eller torskefilet 100 g kongereker m/skall 1,5 dl hvitvin (Soalheiro Alvarinho) 12 coctailtomater på kvist 2 dl fiskekraft 1/4 chili 2 hvitløk 1 gulrot 3 dl tomatjuice 2 sjalottløk 50 g smør 0,5 dl fløte 2 stk pastinakker 1 stk vårløk 1 terning buljong Kutt sjalottløk,…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: