Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Fisk & Skalldyrs-tallerken

3 stk kreps 200 g kolje eller torskefilet 100 g kongereker m/skall 1,5 dl hvitvin (Soalheiro Alvarinho) 12 coctailtomater på kvist 2 dl fiskekraft 1/4 chili 2 hvitløk 1 gulrot 3 dl tomatjuice 2 sjalottløk 50 g smør 0,5 dl fløte 2 stk pastinakker 1 stk vårløk 1 terning buljong Kutt sjalottløk,…

Les mer


Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2008

Et friskt og fruktig anslag, veldig god syre, slank og elegant med veldig god karakter. Mye god smak av sitrusskall og grapefrukt i finishen. Tørr. En ung vin som som kan utvikle seg videre i minst fem år. Passer til fisk og skalldyr. Solar Serrade Solar Serrade bed and breakfast vinmonopolet…

Les mer


Mango Juice

Dagen derpå drikken! 1 mango 1/2 dl limesaft 1 selters knust is Bland mangokjøtt og lime i en kjøkkenmaskin. Hell opp i en mugge, og bland i selters, knust is og server i iskaldt glass. Om ønskelig can du blande inn noen cl med calvados og redusere mengde selters.

Les mer


Gobelsburg Kammerner Lamm Grüner Veltliner 2007

Deilig hvitvin. Strågul farge. Frisk smak av lime, mango og pepper. Fyldig, lang og frisk ettersmak. Denne var super sammen med hjemmelaget vårrull og stekte kongereker med en søt hoisinsaus til. Schloss Gobelsburg vinmonopolet 299.- kr (v#  56423)

Les mer


Petitot Côte de Nuits Villages les Monts de Boncourt 2005

En deilig og saftig Pinot Noir. Søtlig og mørk frukt på duft. Smak av jordbær, modne plommer, lett og fruktig. Passer til lam eller nytes godt alene. les mer vinmonopolet 197.- kr (v#80061 ) NB! Polet har nå kun 2006 årgangen som ikke er testet her. Ennå.

Les mer


Badia A Passignano Riserva 2005

Dyp mørk rød. Fin duft av røde skogsbær, jordsmonn, fat og vanilje samt animalsk snev. Rundt anslag, god fruktighet, tydelige tanniner. Denne er helt nydelig til Lam. Drue: 100% Sangiovese The Wine Doctor Antinori vinmonopolet 300.- kr (v#3286201)

Les mer


Cigliuti Barbera d'alba Serraboella 2005

Dette er en meget god Barbera! Sødmefull, mørk og tett barbera med kjølig fruktpreg og innslag av kirsebær, karamell, fat, anis og florale overtoner på duft. Fin syre, fremtredende alkohol og tørr men lett trepreget finish. Drue: 100% Barbera Passer til: And, lammeskank, oster og drikkes også meget…

Les mer


Cigliuti Barbera d’alba Serraboella 2005

Dette er en meget god Barbera! Sødmefull, mørk og tett barbera med kjølig fruktpreg og innslag av kirsebær, karamell, fat, anis og florale overtoner på duft. Fin syre, fremtredende alkohol og tørr men lett trepreget finish. Drue: 100% Barbera Passer til: And, lammeskank, oster og drikkes også meget…

Les mer


Wagner Stempel Riesling Gutswein Trocken 2008

Mineralsk anslag, fin tyngde, lett bitter søt frukt, trykk i avslutningen. "2007-tappingen var den en helt herlig Riesling med strålende frukt og syre. Klassisk eplepreget med lang og fin ettersmak. Men i 2008-tappingen fremstår den som meget ung, noe lukket og skarp. Det menes at 2008 faktisk er…

Les mer


Isole E Olena Cepparello 2006

Frisk og tiltalende vin med preg av årgangens kjølige frukt og innslag av kirsebær, blomster, fat og et streif av krydder på duft. Saftig, rik og pent syrlig vin med kjølig frukt også i munnen, stor lengde og stram og tørr finish. Prøv, igjen, om 5-8 år. Drue; Sangiovese Paolo De Marchi is justly…

Les mer


Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2007

Fyldig anslag, god fedme, flott syre, veldig frisk og god med fin druekarakter, tørker veldig godt opp, sitter lenge med deilig eple- og stikkelsbærpreg i finishen. En klassiker fra en noe "grønn" og syrefrisk årgang. Best innen fire år. Passer til; Krabbe, reker, kreps, fisk med saus. Druer:…

Les mer


Saracco Moscato d'asti 2007

Intenst fruktig duft av grønne overmodne epler. Fruktig anslag, sprudlende sødme som minner om bruspulver, bløtt deilig skum, frisk og fin vin som sitter godt. Drikkes best fersk. Passer til søte fruktdessereter og jordbær. Drue: 100% Moscato Acienda Agriccola Saracco vinmonopolet 129.- kr (v#…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: