Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Fisk & Skalldyrs-tallerken
17. oktober 2009
3 stk kreps 200 g kolje eller torskefilet 100 g kongereker m/skall 1,5 dl hvitvin (Soalheiro Alvarinho) 12 coctailtomater på kvist 2 dl fiskekraft 1/4 chili 2 hvitløk 1 gulrot 3 dl tomatjuice 2 sjalottløk 50 g smør 0,5 dl fløte 2 stk pastinakker 1 stk vårløk 1 terning buljong Kutt sjalottløk,…
Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2008
17. oktober 2009
Et friskt og fruktig anslag, veldig god syre, slank og elegant med veldig god karakter. Mye god smak av sitrusskall og grapefrukt i finishen. Tørr. En ung vin som som kan utvikle seg videre i minst fem år. Passer til fisk og skalldyr. Solar Serrade Solar Serrade bed and breakfast vinmonopolet…
Mango Juice
17. oktober 2009
Dagen derpå drikken! 1 mango 1/2 dl limesaft 1 selters knust is Bland mangokjøtt og lime i en kjøkkenmaskin. Hell opp i en mugge, og bland i selters, knust is og server i iskaldt glass. Om ønskelig can du blande inn noen cl med calvados og redusere mengde selters.
Gobelsburg Kammerner Lamm Grüner Veltliner 2007
11. oktober 2009
Deilig hvitvin. Strågul farge. Frisk smak av lime, mango og pepper. Fyldig, lang og frisk ettersmak. Denne var super sammen med hjemmelaget vårrull og stekte kongereker med en søt hoisinsaus til. Schloss Gobelsburg vinmonopolet 299.- kr (v# 56423)
Petitot Côte de Nuits Villages les Monts de Boncourt 2005
11. oktober 2009
En deilig og saftig Pinot Noir. Søtlig og mørk frukt på duft. Smak av jordbær, modne plommer, lett og fruktig. Passer til lam eller nytes godt alene. les mer vinmonopolet 197.- kr (v#80061 ) NB! Polet har nå kun 2006 årgangen som ikke er testet her. Ennå.
Badia A Passignano Riserva 2005
4. oktober 2009
Dyp mørk rød. Fin duft av røde skogsbær, jordsmonn, fat og vanilje samt animalsk snev. Rundt anslag, god fruktighet, tydelige tanniner. Denne er helt nydelig til Lam. Drue: 100% Sangiovese The Wine Doctor Antinori vinmonopolet 300.- kr (v#3286201)
Cigliuti Barbera d'alba Serraboella 2005
26. september 2009
Dette er en meget god Barbera! Sødmefull, mørk og tett barbera med kjølig fruktpreg og innslag av kirsebær, karamell, fat, anis og florale overtoner på duft. Fin syre, fremtredende alkohol og tørr men lett trepreget finish. Drue: 100% Barbera Passer til: And, lammeskank, oster og drikkes også meget…
Cigliuti Barbera d’alba Serraboella 2005
26. september 2009
Dette er en meget god Barbera! Sødmefull, mørk og tett barbera med kjølig fruktpreg og innslag av kirsebær, karamell, fat, anis og florale overtoner på duft. Fin syre, fremtredende alkohol og tørr men lett trepreget finish. Drue: 100% Barbera Passer til: And, lammeskank, oster og drikkes også meget…
Wagner Stempel Riesling Gutswein Trocken 2008
26. september 2009
Mineralsk anslag, fin tyngde, lett bitter søt frukt, trykk i avslutningen. "2007-tappingen var den en helt herlig Riesling med strålende frukt og syre. Klassisk eplepreget med lang og fin ettersmak. Men i 2008-tappingen fremstår den som meget ung, noe lukket og skarp. Det menes at 2008 faktisk er…
Isole E Olena Cepparello 2006
26. september 2009
Frisk og tiltalende vin med preg av årgangens kjølige frukt og innslag av kirsebær, blomster, fat og et streif av krydder på duft. Saftig, rik og pent syrlig vin med kjølig frukt også i munnen, stor lengde og stram og tørr finish. Prøv, igjen, om 5-8 år. Drue; Sangiovese Paolo De Marchi is justly…
Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2007
12. september 2009
Fyldig anslag, god fedme, flott syre, veldig frisk og god med fin druekarakter, tørker veldig godt opp, sitter lenge med deilig eple- og stikkelsbærpreg i finishen. En klassiker fra en noe "grønn" og syrefrisk årgang. Best innen fire år. Passer til; Krabbe, reker, kreps, fisk med saus. Druer:…
Saracco Moscato d'asti 2007
11. september 2009
Intenst fruktig duft av grønne overmodne epler. Fruktig anslag, sprudlende sødme som minner om bruspulver, bløtt deilig skum, frisk og fin vin som sitter godt. Drikkes best fersk. Passer til søte fruktdessereter og jordbær. Drue: 100% Moscato Acienda Agriccola Saracco vinmonopolet 129.- kr (v#…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.