Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Minikjøttboller
23. august 2009
900 g kjøtt 2 skiver brød 2 ss tørket oregano 1/2 ts spisskummenfrø, støtt 1/2 liten tørket chili, støtt 1 ss frisk rosmarin, finhakket salt og nymalt pepper 1 eggeplomme 4 ss olivenolje 1 boks hakkede tomater 2 never frisk basilikum, revet i biter 60 g mozzarella, i biter 60 g parmesan, nyrevet…
Eplekake
23. august 2009
150g smør 150g sukker 150g hvetemel 3 egg 2ts bakepulver 2ts vaniljesukker 3-4 epler sukker og kanel Rør smør og sukker hvitt og porøst. Ta i eggene, ett av gangen. Rør godt mellom hver gang. Sikt inn vekselvis hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i røren, til den er fin og jevn.…
Ovnstekt kylling
16. august 2009
1 frittgående kylling (1,5kg) salt og nymalt pepper 3 kraftige never med friske urter (basilikum, persille, merian) uten stilker og finhakket 4 spiseskjeer olivenolje 1 sitron, delt i fire 4 laurbærblader, revet i biter 2 kvaster frisk rosmarin Sett ovnen på 225grader. Skyll kyllingen inni og…
Eplekake med sjokoladebiter
16. august 2009
250 g hvetemel 2 ts bakepulver 125 g usaltet smør 250 g sukker 4 modne epler (eller bananer) 2 egg 1 ts vanilje-essens 175 g mørk sjokolade Forvarm ovnen til 180g. Finn frem en sil og sil mel og bakepulver opp i en stor bolle. Bland inn smeltet smør, sukker, epler, egg (piskes lett først), vanilje…
Nonnenberg Riesling 2007
16. august 2009
En Riesling i en klasse for seg selv. Mineralsk dominans på duft med innslag av sitrus. Stram og fyldig konsentrert på smak med spenstig syrestruktur. Lang og balansert med tørr finish. Nydelig vin fra monopol-vinmarken til Breuer. Er forholdsvis åpen nå, men har godt av noen år i kjelleren i…
Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2008
16. august 2009
Herlig, frisk, Rheingau med innslag av epler, blomster og et streif av mineraler og fersken på duft. Middels fyldig, frisk og syrlig vin med et streif av sødme i inngangen, god lengde og eplepreget finish med lang steinmineralsk ettersmak. Suveren vin til prisen. Passer godt til oster og fisk.…
Busch Riesling Marienburg G.G. rothenpfad 2007
16. august 2009
Dette er ren nytelse. Rik, kompleks og elegant vin som dufter av nydelige frukttoner og intenst og lovende mineralpreg. Den har et fruktig anslag, flott syre, veldig fast og samtidig veldig rik og innsmigrende stil, flott mineralpreg, sitter godt og utrolig lenge med masse sitruspreg i finishen.…
Selvapiana Chianti Rufina 2006
9. august 2009
Klassiker og et av de beste kjøpene i polets basisutvalg. Søtlig fruktighet med hint av kirsebær, lær og elegant trebruk. Balansert syre med faste tanniner. Fin lengde. Drikk nå og i to til tre år fremover. Passer til lam, lyst kjøtt og svin. les mer Chianti Ruffina vinmonopolet 160.- kr (v#…
Kaffe & sjokoladesaus
9. august 2009
50 g sukker 1,5dl balsamico-eddik 2 sjalottløk 1 fedd hvitløk 1 klype fersk timian 2 dl oksekraft 50 g sjokolade 1 enkel espresso 100 g setersmør Karamelliser sukker i en kjele og hell balsamicoen over. Tilsett grovkuttet sjalottløk, hvitløk og timian. Kokes til en sirup. Hell kraften over og kok…
Rabarbrasuppe m/kaffekrem
9. august 2009
500 g grovkuttet rabarbra vann 3 sitroner 700 g (+/-) sukker Grovkutt rabarbraen og putt det i en kjele, hell vann til det dekker rabarbraen. Gi det et oppkok og la det trekke på middels varme i 1 time. Smak til med sukker til den blir så søt som du vil ha den. Smak til med saften av 3 sitroner.…
Leon Barral Faugères 2006
2. august 2009
Frisk og tiltalende sydfransk rødvin med innslag av mørke bær, lær og animalske toner på duft. Fyldig, rik og rund vin med flott frukt også i munnen og tørr finish. Lav svoveldosering. Léon Barral ,Languedoc-Roussillon Frankrike vinmonopolet 170.- kr (v# 51428)
Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2007
20. juli 2009
Nydelig Riesling. Tropisk frukt på duft med innslag av aprikos og blomster. Veldig fersk og ung, delikat og tiltalende syre med flott lengde med mineralsk avslutning. Passer utmerket til Makrell eller annen fet fisk og ost. les mer vinmonopolet 143.- kr (v# 46574)
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.