Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Fontodi Chianti Classico 2006
4. juli 2009
2006 var et utmerket år i Chianti og denne vinen fra Fontodi illustrerer hvorfor. Nydelig rund, bløt men kraftfull vin med smak av tobakk, plomme, jord og pepper. God intensitet, runde tanniner med frisk balansert syre, som sitter lenge på tungen. Drikkes alene eller med ikke for sterkt krydret…
Grillet breiflabb
21. juni 2009
4 pers (foto: Tom Haga) 1kg Breiflabb 2 røde epler 3 gullerøtter 1 paprika poteter aroma sjampignon 1 bunt dill salt og pepper karri grønn salat med tranebær Marinade 3ss provance krydder 2dl raps olje saften av 1/2 sitron 1 klype salt Skjær breiflabben i passe tykke (5cm) stykker, skyll i kaldt…
René Barbier Cabernet Sauvignon Winemaker Selection 2005
20. juni 2009
Bestillingsvare, men finnes i noen få polutsalg (Økern). Denne vinen skulle kostet 160 kroner, men importøren/produsenten har valgt å være hyggeligere med dem som handler på polet enn de som handler på Systembolaget. Der koster den nemlig 186 SEK. Noe som er i overkant. Men for hundre kroner er…
Indrefilet av storfe
14. juni 2009
600g indrefilet av storfe 10 poteter 1 søtpotet 10 knaskegullerøtter smør olje salt pepper Ta det møre fine kjøttet ut av kjøleskapet 1 time før tilberedning. Gni godt inn salt og nykvernet pepper. La hvile. Skrell potetene og skjær i passe tykke skiver. Kok opp til nesten gjennomkokt. Brun…
Karamelisert banan
14. juni 2009
2 bananer 100g sukker 20g smør Vaniljeis Youghurt is Blåbær Smelt sukkeret i pannen og ha i smøret. Ta pannen av varmen og ha i bananene slik at de blir godt dekket av det smeltede sukkeret. Enkelt, greit og godt.
Brun ølsaus
14. juni 2009
100g smør 2 ss hvetemel 3 dl fløte 3 dl viltkraft 20 enebær 7 brunostskiver (G35) 3 dl bokk- eller jule-øl sukkerkulør salt og pepper Bland opp vanlig brun fløtesaus. Brun smøret, ha i mel og fløte. Kok inn med 3 dl viltkraft. Ha i enebær, brunost og øl. Ha i noen dråper sukkerkulør for fargen.…
Danablu
13. juni 2009
Den danske Danablu osten er en type blåmuggost med en mild og salt smak med en lett bitter tendens og rundere smak enn vanlige blåmuggoster som du finner i ostedisken. Danablu lages av H-melk og homogenisert fløte, og får tilført skimmelkultur og naturlig løpe. Når melken avstives blir massen…
Terras Gauda O Rosal 2007/2008
23. mai 2009
Herlig hvitvin. Anslaget er fruktig men likevel svært delikat og elegant, innslag av grønne frukter, deilig friskhet og bok fruktsødme, lime og grønne epler i finishen. Beste Terras Gauda jeg har smakt. Passer supergodt til asparges, sashimi og oster. Bodega Terras Gauda vinmonopolet 169.- kr…
Monte Antico 2004/2006
23. mai 2009
En rimelig men god rødvin. Dyp blårød. Fruktighet med fint preg av kirsebær og krydder, hint av vanilje, urter og pinje. For noen år siden kåret både den amerikanske vinguruen Robert Parker og tidsskriftet Wine Spectator Monte Antico til et av de beste vinkjøpene fra Italia. Passer godt til…
Felton Road Pinot Noir 2007
23. mai 2009
Elegant og kompleks duft med mørke toner og eksotisk preg. Dyp rød farge. Fløyelsaktig smak av mørke bær, plommer og sjokolade. Fyldig fast anslag, flott konsentrasjon, veldig god syre, fine tanniner, sitter veldig godt og lenge. En fantastisk god pinot noir som vil utvikle seg videre i minst 10…
Ovnstekt torsk
21. mai 2009
En enkel men nydelig rett. 600 g fersk torsk i skiver 10 sherrytomater 2 ss olivenolje 3-4 sjalottløk 1 knippe basilikum saus 2 dl fløte 1 ss grov sennep 3 fedd hvitløk 1/2 blokk fiskebuljong 2 ss hakket basilikum Varm opp ovenen til 200 grader. Legg fisken i en smurt ovnsikker form og dryss på…
Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2008
17. mai 2009
Eksepsjonell god dessertvin. Ung lys gulgrønn farge. Ung duft av eple, honning, urter, mandarin og lime. Frisk søt smak som balanserer ypperlig med søte og syrlige desserter. les mer vinmonopolet 112.- kr (v# 33435)
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.