Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Boschendal 1685 Shiraz 2007
25. april 2009
Min favorittdrue (etter Nebiolo). Mørk fiolettrød farge. Sødmefull, ung, ganske sammensatt aroma preget av solbær og pepper, hint av fat, røyk og mineraler. Fast og rund ettersmak. Noe fatpreg. En vin som er regnet som en av de ti beste Syraer i verden. (Syrah du Monde Competition) Drakk den…
Scavino Barolo Bric del Fiasc 2004
21. april 2009
Ny favorittvin. Etter lang dekantering og begge hendene på glasset fikk vi en lang frisk smak av sjokolade, bær og tobakk. Smaken og opplevelsen sitter i lenge og vel. En stor opplevelse. A very well made, balanced and elegant wine with lots of power, made of 100% Nebbiolo from the Bric del Fiasc…
Domaine de l'olivier Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie 1996
19. april 2009
Grønngul farge. Fin utviklet duft med mye sjøaktig mineralpreg. Smaken Følger duften, god saftighet og svært friske syrer, sitter godt og lenge. En moden muscadet som fortsatt holder en del år til. Meget godt kjøp. Passer til fisk med kremet saus. Laget av 100% Muscadet. vinmonopolet 155.- kr (v#…
Domaine de l'olivier Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie 1996
19. april 2009
Grønngul farge. Fin utviklet duft med mye sjøaktig mineralpreg. Smaken Følger duften, god saftighet og svært friske syrer, sitter godt og lenge. En moden muscadet som fortsatt holder en del år til. Meget godt kjøp. Passer til fisk med kremet saus. Laget av 100% Muscadet. vinmonopolet 155.- kr (v#…
Smørstekt flyndre
19. april 2009
600g renskåret flyndre 1 liter vann 30g salt 4 ss solsikke olje 2 ss smør kvernet sort pepper 3 gullerøtter 3 ss smør 50g bacon kvernet sort pepper Bland sammen vann og salt med en visp. Legg flyndren i og la den trekke i saltlaken i 15 minutter. Deretter tas fisken ut og tørkes godt. Brun…
Viña Izadi Seleccion 2001
9. april 2009
Dyp rød. Stor duft av modne røde og mørke bær, jordsmonn, animalskhet, litt krydder og eik. Elegant fruktig anslag, rik med gode syrer og tanniner, balansert eikebruk, sitter meget lenge. Minner om gode Amarone viner. En elegant og innsmigrende vin som er deilig nå og som vil utvikle seg videre i…
Amaretto brulè
5. april 2009
4 personer 4,5 dl fløte 4 cl Disaronno Amaretto (6761) 75 g sukker 1 vaniljestang 4 eggeplommer noen sitrondråper 25 g mel 25 g mandelmel 50 g melis 1 egg Brulé Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Legg stangen og frøene i en kjele, og kok opp sammen med fløte og amaretto. Rør jevnlig. Ta…
Rødvinsmarinert Villsvin med Salviegnocchi og Brokkolipuré
4. april 2009
4 personer 600 g ytrefile av villsvin 1 stk brokkoli 1 eggeplomme 25 g mel 250 g mandelpotet 25 g revet parmesan 1 potte salvie 3 dl rødvin 1 l oksekraft 100 g sopp, steinsopp/aromasopp 1 pakke spinat natron smør rotgrønnsaker Villsvin Villsvinet skjæres rent for hinner. Legg kjøttet i en marinade…
Musella Amarone Valpolicella Riserva 2004
4. april 2009
Fantastisk herlig vin. På høyde med , om ikke bedre enn, Pio Cesare Barolo 2004. Svært mørk, tykk, kraftig, konsentrert, fedmeaktig morellfruktighet grensende til syltetøy, men ikke over grensen. Overflødighetshorn. Masse kraft. Begynnende tobakks- og animalske aromaer. Sjokolade. En liten,…
Quinta de Saes 2006
3. april 2009
Dyp rødfiolett på farve. Sursøt duft av mørke bær med et kjølig, krydret element i retning bark og mentol. God fylde med rik frukt, god syre og lang ettersmak med tydelige tanniner. Denne vinen er i tøffeste laget å drikke uten mat, men den er desto bedre til kraftige kjøttretter. Prøv den til…
Fourme d`Ambert
29. mars 2009
Denne osten bør prøves! Mild og veldig god, en ost for mange anledninger. En ost for de som synes Roquefort kan bli i meste laget. Denne osten kan du smøre rett på godt landbrød og kose vettet av deg! Det blir sagt at galliske druider laget slik ost allerede før romerne kom. Fourme betyr 'form',…
Filicheto Vino Nobile di Montepulciano 2004
29. mars 2009
Elegant og jordlig Vino Nobile med lav prislapp. Preg av mandler, tørket frukt, blomster, kirsebærkjerner, lakris og fatkrydder. Smak av lær og varme bær, med en streif av tobakk. Passer til lammekjøtt og grillmat, pølser og kjøtt. Smaken utviklet seg betydelig etter 1 times lufting vinmonopolet…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.