Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Vietnamesiske våruller med hoisinsaus
22. mars 2009
Til ca. 12 stk. 150g lammedeig (eller kjøttdeig) 2 ss lys soyasaus 1 gulrot 1 løk 1/2 kinakål 3 hvitløksfedd, finhakket 1/2 rød chili, finhakket 1 ss revet ingefær saften fra 1/2 lime 4 ss oystersauce 3ss fishsauce 100g risvermecelli (tynne risnudler) 2 ss lys soyasaus 2 ts sesamolje en god…
Panerte Scampi med søtlig chilisaus
21. mars 2009
4 personer 800g rå scampi 2ss oystersauce 2ss fishsauce 2 fedd hvitløk 1dl hvetemel 2 sammenpiskede egg 2dl brødkrumme 1l soyaolje salt 4dl ris Tin scampiene og rens dem. Behold skallet på halen, det er greit å holde i når scampiene er fritterte. Finhakk hvitløk og bland sammen med oystersauce og…
Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Auslese Trocken 2007
15. mars 2009
Bernd Philippi på Weingut Koehler-Ruprecht er en levende legende i Pfalz. Gjennom sine viner fra toppvinmarken Kallstadter Saumagen har han kvalifisert seg for en rekke titler og utmerkelser som Årets vinmaker og Tysklands beste vinprodusent. Lys gulgrønn. Stor flott duft med søtlig frukt, noe…
Douro Quinta do Cachão Touriga Nacional 2006
15. mars 2009
Dyp mørk rød. Rik kompleks duft med mye mørke bær, tørket frukt, lakris, søtlig krydder, tobakk, sjokolade og fat. Bløtt fyldig anslag, mye sødme men balanseres av gode syrer av flotte tanniner, veldig stofflig, sitter godt og lenge. En rik vin på den sødmefylte siden. Vil utvikle seg videre i…
Brown Brothers Shiraz 2006
15. mars 2009
Intens rubinrød farge. God fylde og aromaer av røde bær og frukter, krydder og et hint av solbær. Ettersmaken er lang, saftig og elegant med fine tanniner og lett eik. Vinen er drikkeklar nå, men vil utvikle kompleksitet ved ytterligere lagring. Passer til lam, and, okse og vilt, eller til…
Fiskesuppe med skrei
13. mars 2009
1 fennikel, i tynne strimler 2 finhakkede sjalottløk 2 finhakkede hvitløkbåter ½ fennikel i tynne strimler 2 stjerneanis olivenolje 2 dl hvitvin 1 l fiskekraft 4 dl kremfløte 2 ss smør 300-400 g skreifilet i store terninger 150 g blandede grønnsaker (gulrot, selleri, fennikel) i fine strimler……
Matrot Bourgogne Chardonnay 2007
13. mars 2009
Kraftig men likevel veldig elegant mineralpreget duft, noe fat, smør og flint og masse lime samt frisk gul frukt og en touch av blomster. Fyldig anslag, stoflig, følger duften veldig godt opp, særlig er mineralpreget tydelig men det får følge av mer og mer frukt som lime og epler utover,…
Chateu Musar 2001
8. mars 2009
En knallgod Libanesisk vin fra Bekaadalen. Varm rik og kjøttfull stallpreget duft med mye modne røde bærtoner, en god dose lær, krydder og urter. Bløtt og fyldig anslag, med en god syre og myke, pirrende tanniner. Lang og deilig avslutning. En solid munnfull som vil utvikle seg videre i minst 10…
Fersk Pasta
7. mars 2009
Ca 1 kg ferdig deig 700 g semolinamel eller durumhvete 1 ts salt 5 egg 6 eggeplommer Ha mel og salt i en stor bolle. Lag en grop i midten av melet. Bland melet og eggene godt sammen med hendene. Skrap deigen ut på en ren benk og elt den riktig godt. Tilsett mer egg hvis deigen blir for tørr. Trykk…
Delizie
7. mars 2009
6 ferske lasagne plater (125g) 1 squash 1 ss olivenolje 1 ts salt 200g emmetaler eller comte ost 150g kokt skinke 200g kjøttdeig Tomatsaus 1 løk 1 dl olivenolje 1 boks plommetomater 1/2 ts salt 2 ss sukker Béchamelsaus 2 1/2 ss smør 2 1/2 ss hvetemel 5 dl melk 1/2 ts salt 1/2 ss hvit pepper 2 ss…
Sainte Epine 2007
6. mars 2009
Fyldig dyp duft med veldig tett syrahpreg av rått kjøtt, masse røyk, svart pepper, tjære, råolje, svarte oliven. Bløtt anslag, fantastisk fylde, silkemyke tanniner, nydelige syrer, veldig stofflig uten at det går utover elegansen, heftig mineralsk finish, sitter veldig lenge med nydelig preg av…
Calem LVB 2003
1. mars 2009
Denne er ung myk og mørk i frukten. Duft av mørke søte bær, varm og innbydende med snev av kjøtt, fat, sjokolade. En superdeilig myk og innsmigrende ung portvin for de neste årene. Meget godt kjøp. Passer til mørk sjokolade eller som kosevin. Laget på; 40 % touriga nacional, 30 % tinto roriz, 30 %…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.