Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Karamellis
11. februar 2009
3 deler Karamell saus 1 del konjakk Rør sammen til en jevn masse, sett i fryseren i 2 timer til den er tyknet noe. Ta den ut og hell over vanilje eller krokanis. Nydelig dessert.
Lustau Solera Reserva Puerto Fino
5. februar 2009
Gylden farge. God og delikat duft med flor, frukt og fat. Smaken er fruktig og med et rikt anslag, svært bra frukt- og syrebalanse, gode nøttearomaer i slutten. Flott tørrhet. Meget godt kjøp. Passer til både kjøtt og fisk. mer om Lustau
Bakt sjokoladekrem (6 porsjoner)
5. februar 2009
av Lars Lian og Ole Jacob Hoel 200g mørk sjokolde av høy kvalitet 3 hele egg 80g sukker 6cl espresso 3ss creme fraiche 2dl kremfløte Smelt sjokolade i vannbad. Pisk egg og sukker for hånd i noen minutter. Tilsett espressoi eggedosisen og rør inn i den smeltede sjokoladen og til slutt creme fraiche.…
J. Moreau Chablis 2007
5. februar 2009
Fyldig anslag, god syre, stor fylde, flott frukt, godt mineralpreg, veldig bra kalkfedme, sitter svært lenge. En stofflig chablis som vil utvikle seg videre i minst 10 år til. Meget godt kjøp. 91 p Passer til relativt rike sjømatretter. J. Moreaus ”standardchablis” har mye karakter og i…
Rødvinssaus
5. februar 2009
Rødvinssaus 1 ss smør 1 sjalottløk 1 hvitløksbåt 2 ss hvetemel 3 dl kraft eller buljong 3 1/2 dl rødvin 1 ts salt 1/2 ts timian 1/4 ts grovmalt pepper 2 ts ripsgelè 2 - 3 ss smør Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen.…
Reker i hvitløk (Gambas al ajillo)
2. februar 2009
500 g scampi 6 fedd hvitløk 6 ss olivenolje 1(2) ts cayennepepper noen klyper salt litt finhakket persille Rens rekene. Ha oljen i en stekepanne, legg oppi rekeskallene når oljen er varm. Når skallene blir røde tar du stekepannen av platen. Hell på litt ekstra olivenolje og la stå i ca. 30min og…
Grove Scones (16stk)
2. februar 2009
250 g sukker 400 g smør saft og skall av 1/2 sitron og 1/2 appelsin 5 dl melk 600 g hvetemel 150 g sammalt hvete, grov 100 g hvalnøttkjerner, hakket 150 g rosiner Legg rosinene i vann dagen før. Bruk romtempererte råvarer. Bland sukker, smør og saften fra appelsinen og sitronen til en masse.…
Espresso smoothie
2. februar 2009
Dette er en kald og god dessertdrikk som var min egenkomponerte drikke under min deltagelse i barista NM i 2007. 6 cl espresso 1 cl vanilje sirup 2 ss hjemmelaget vaniljeis 1 banan Skjær 10 tynne skiver av bananen og ha de i en mugge som du kan helle fra til slutt. Ha i isen, sirupen og kald…
Martin Cendoya Reserva 2004
31. januar 2009
Fyldig anslag, stor bløthet i frukten, rik og elegant med god syre og fine myke men likevel tydelige tanniner, sitter lenge og godt. En stor munnfull og en svært vellykket rioja som vil utvikle seg videre i minst 8 år. Meget godt kjøp. Passer godt til rike retter med rødt kjøtt. Heredad Ugarte…
Lammesjy
31. januar 2009
Bein fra 1 stk lammerygg 1stk plommetomat 1stk sjalottløk 1/2stk sellerirot 1/2fedd hvitløk 1stk bouget garni 1dl hvitvin 3dl redusert oksekraft Hakk beina fra lammeryggen til små biter Brun beina godt i en kasserolle Kutt tomater, sjalottløk og sellerirot i små terninger Ha på grønnsakene…
Trappist øl
31. januar 2009
Trappist øl er rangert som de beste øllene i verden. A Trappist beer is a beer brewed by or under control of Trappist monks. Of the world’s 171 Trappist monasteries (as of April 2005), seven produce beer (six in Belgium and one in The Netherlands). Only these seven breweries are authorized to label…
Haandbryggeriet
31. januar 2009
Haandbryggeriet har startet sin produksjon av flere overgjærede øltyper. Bryggeriet er etablert i lokalene til en nedlagt tekstilfabrikk i Drammen. Her brygges det øl i gammel håndverkstradisjon. Målsetting- vi er 4 hobbybryggere som alle er lidenskaplige ølelskere som synes det norske folk…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.