Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019
7. november 2020
Vi skal til Hellas og til en rimelig (195.-) men også en svært god vin for pengene. Etter å ha smakt den blindt tok jeg tok den først for å være fra Pinot eller Nebbiolo-land og ble overrasket da det viste seg å være Xinomavro druen og en vin fra Hellas. I ettertid ser jeg at flere har tenkt i…
Bruno Murciano Cambio de Tercio 2019
31. oktober 2020
Denne herlige og rimelige hverdagsvinen laget på den sjeldne druen Bobal fra Murciano i Spania er en ny favoritt. En farlig innbydende vin som gjør det vanskelig å ikke like, for ikke å si stoppe å drikke. - - - Bruno Murciano fullførte I 2001 sommelier utdannelsen og reiste til Frankrike og…
Closel Savennières Les Caillardières 2018
24. oktober 2020
Chenin Blanc, jeg elsker variasjonene av denne druen fra de forskjellige vinmakerne og fra de forskjellige landene, alle med sine egne særpreg. Appelasjonen Savennières i Frankrike er relativ liten med sine totalt 130 hektar vinmarker fordelt på 36 vinmakere. Du finner den 15 kilometer sørvest for…
TSW Reserve Syrah 2018
17. oktober 2020
Ikke siden Beeslaar har jeg blitt så begeistret for en vin med litt ekstra tyngde i frukten som denne Syrahen fra sør-Afrika. Det er intet mindre enn en superdeilig vin som blir jeg kommer til å glede meg over gjennom denne og flere høstsesonger fremover. - - - Trizanne Barnard begynte å lage vin…
Van Loggerenberg Kameraderie 2019
10. oktober 2020
Jeg digger gode viner som er laget på Chenin Blanc, de kan være så florlett aromatisk, kremet og lekende. "Kameraderie" er en svært god, nei, en topp Chenin Blanc i en meget god årgang. NB! Det er kun noen få flasker igjen på Vinmonopolet i Theresesgate i Oslo! - - - Lukas van Loggerenberg er en…
Tenuta San Guido Guidalberto 2018
3. oktober 2020
Tenuta San Guido er viden kjent for å lage supertoscaneren Sassica, en fantastisk vin laget på Cabernet Sauvignon og en liten del Cabernet Franc. Sassicaia koster en del og fås kun på spesialbestilling men heldigvis er Guidalberto lettere tilgjengelig. Den har jeg smakt mange av over flere år og…
Occhipinti Il Frappato 2017
26. september 2020
Jeg har fulgt Arianna Ochhipinti sine naturviner i 10 år og smakt alle som er tilgjengelige på Vinmonopolet. Gleden ved å smake hennes viner slår aldri feil, de er så elegante og full av sjel at det er vanskelig å ikke like de. - - - Arianna Occhipinti holder til i utkanten av byen Vittoria,…
Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2018
19. september 2020
Riesling fra Piemonte? Joda, og det er en knallvin også. Jeg husker spesielt 2013 årgangen som jeg smakte over flere år og sist gang i 2019, da var den rik og fruktig med en nydelig balanse som man sjeldent opplever. Når den nå i 2018 årgangen er tilbake er det en slankere årgang med mer syre men…
Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017
29. august 2020
S.A Prüms er en velkjent gård som har laget vin i Moseldalen i omlag 200 år. Gården ble grunnlagt av Sebastian Alois Prüm men det var først da Raimund Prüm tok over i 1971 at vingården utviklet seg til å bli en av de mest fremgangsrike vinhusene i Mosel. Siden 2017 er det hans datter, Saskia,…
Pennon Hills Chardonnay 2017
21. juni 2020
Jeg kom tilfeldig over denne fine Chardonnayen og likte den umiddelbart. Kjølt ned til 9º C er den meget god til å nippe til nå i sommervarmen, men passer enda bedre til mat. Den finnes fremdeles på en rekke Vinmonopol, men det er ikke for mange av de så vær rask før de blir borte. - - -…
Blåskjellsuppe med safran og søtpotet
7. juni 2020
Inspirert av to av spoon.no sine oppskrifter kombinerte jeg de like godt til èn rett. Det viste seg å bli en svært så god lørdagsmiddag. Tallerknene ble slikket rene, ikke en smule var igjen. Når vi i tillegg fikk en sjelden og god, moden, Riesling til ble det en fullkommen smaksopplevelse. - -…
Schäfer-Fröhlich Bockenauer Schiefergestein Riesling 2014
30. mai 2020
Schäfer Fröhlich har egentlig alltid vær der på radaren min, har smakt en del av vinene med jevne mellomrom men aldri helt omfavnet de, før nå. Det ble overraskende nok heller ikke en av toppvinene hans, som Felseneck 2018, men denne pent modnede Rieslingen som tok meg med storm! - - - Det har…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.