Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Libera Barbera d'asti 2003
25. januar 2009
Dyp rød. Aroma preget av plomme og fatkrydder, innslag av lær. Libera er 100% Barbera, håndplukket fra vinmarker i Agliano Terme. Det er forholdsvis unge vinstokker som benyttes. Etter gjæring og stabilisering har den lagt 12 måneder på eik. Den er rik med innslag av paprika, modne plommer,…
Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon 2001
25. januar 2009
Dyp mursteinsrød farge, noe utviklet fruktighet, hint av brent tre, svakt eikepreget. Cabernet Sauvignon-parsellen har gjennomsnittsalder på druestokkene mellom 33 og 65 år. Tettheten er ca. 3550 planter pr. hektar. Årsproduksjonen av Cabernet Sauvignon er ca. 600.000 flasker. Vin fra…
O`Leary Walker Shiraz 2005
25. januar 2009
Mørk fiolettrød. Aroma preget av røde og mørke skogsbær, urter og eukalyptus, hint av lakris og litt fat. Saftig anslag, mye bær og litt anis, middels fylde, strammer seg inn mot slutten med en del fataromaer. Godt kjøp. Passer til salt kjøtt, f.eks. pinnekjøtt eller grillet rødt kjøtt. 169.- kr……
Zenato Valpolicello Superiore Ripassa 2006
25. januar 2009
Mørk rød. Moden fruktighet med innslag av solbær og sjokolade, streif av fat, tobakk og lær. Fin bitterhet i ettersmaken. Veldig rund og fyldig med god frukt og syre, fine myke tanniner. En flott og lettdrikkelig ripasso på grunn av den runde deilige frukten. Vil utvikle seg videre i minst fem…
Masciarelli Montepulciano d´Abruzzo 2003
25. januar 2009
Flott Montepulciano fra en ny generasjon vinmakere hos Barone Cornacchia. Dufter av lakris og modne plommer. Preg av søte kirsebær, sorte oliven og krydder. Stramme tanniner og flott syrestruktur på smak kombinert med elegant frukt. Drikk nå og i et år fremover. Super til indrefilet av…
Travaglini Gattinara 2001
25. januar 2009
Stort fyldig anslag, god bløthet, deilig munnfølelse, fine syrer og god relativt bløte tanniner, sitter lenge med søt syltet frukt i finishen. En usedvanlig innsmigrende og myk vin som holder fint i minst tre-fire år til. Meget godt kjøp. Passer til lam med mye smak, soppretter. 165.- kr
Accordini Recioto della Valpolicella Classico Acinatico 2003
25. januar 2009
Fruktig og godt krydret med hint av kirsebær. Bløtt anslag med gode kryddertoner og lang ettersmak. Laget av corvina, rondinella, cabernet og merlot. Aromatisk, frisk og lang med mye fruktsødme og friskhet. Lang frisk ettersmak. Herlig vin, litt internasjonale og kjedelige druer, men dette er…
Don Pietro, Spadafora 2004
25. januar 2009
Deep ruby red in color with a rich and fruity bouquet of cherry and raspberry fruit. Full-bodied on the palate, with harmonious flavors and good structure. Serve with roasted or grilled meats and flavorful cheeses. Spadafora winery
Hastwell & Lightfoot Shiraz 2003
25. januar 2009
Mørk fiolettrød. Aroma preget av solbær, bjørnebær og lakris, innslag av urter, sedertre og mineraler. Kraftig anslag, god fylde, masse skogsbær, urter og vanilje, middels fylde og god ettersmak med en del mokka og sjokolade. En rik australier som holder minst tre år til. Meget godt kjøp. Nydelig…
Domaine la Bastide Syrah 2004
24. januar 2009
Dyp farge med rubinrødt skjær. Modne bjørnebær på duft og smak, fine garvestoffer med saftighet og et anstrøk av jordlighet. Masse smak, bra fylde og en liten touch anis i sluttsmaken! Dyp fiolettrød. Aroma preget av mørke bær og kamfer, hint av lavendel og pepper. Supergod til tapas. 100.- kr……
Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2007
24. januar 2009
Middels dyp grønngul. Ung og tiltalende aroma preget av mineraler, fersken og lime. Lang streinmineralsk ettersmak. Super til tapas. 12,5 prosent alkohol. Flott vin med duft av lime, epler og mineraler samt noe blomster. Slank, tørr, flott vin. Best 2007-2010 vinmonopolet 136.- kr (v# 47543)
Markus Molitor Niedermenninger Herrenberg Riesling Spätlese 2006
24. januar 2009
Duft av moden sitrus, eple og mineraler. Skiferbetont og konsentrert, med fin frukt og harmonisk syre. Rik ettersmak. Gyllengul. Veldig rik, nærmest plump duft med mye blomster, krydder og tropisk frukt. Stort søtlig fruktanslag, litt vel tung frukt, mye mineral- og fedme, litt bløt syre, masse…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.