OMA Barbera D`Alba 2012
Det har etterhvert blitt endel kjente personer her til lands som har fått produsert sin egen vin, men av de jeg har smakt tidligere er det bare Hellstrøm og Wongraven sine viner som har vært verd å nevne. Inntil nå. Jeg fikk nemlig smake Ole Martin Alfsen (OMA) sin vin nylig, den er det verd å ta med seg en flaske eller to hjem av.
Ole Martin har som Hellstrøm og Wongraven vært mye mer involvert i produksjonen av vinene sine enn noen av de andre kjente menneskene som som regel kun har satt navnet sitt på etiketten. Som Ole Martin sier: «Jeg kunne aldri bare ha fått tildelt en vin og satt navnet mitt på den. Jeg måtte gjøre dette selv. OMA har også blitt min vin, en vin etter mitt hode og gane. Dette er meg! Men fokuset har hele tiden vært å lage en god vin, på vinens premisser.»
OMA har samarbeidet med produsenten Giovanno Rosso, Hellstrøm med Famille Perrin og Wongraven med Luca Roagna.
OMA Barbera d’Alba er produsert på druer høstet eksklusivt fra usprøytede eldre vinranker i Serralunga (kraft og struktur), Monforte (fylde og frukt), Roddino (friskhet og syrestruktur) og Castiglione (kompleksitet og aroma). Etter innhøsting og mykpressing av druene ble vinen gjæret i sement- og stålfat i to uker. Den er produsert med naturlig gjær og lave SO2 verdier. Etter malolaktisk gjæring ble 40 % av vinen lagret i eldre botte (25-50 hl) (mot Donna Margheritas 8 måneder i botte) og 60 % i sementfat. Før salg har den i tillegg fått 2 måneder på flaske.
OMA er en god Barbera med en ren frukt av kirsebær og bjørnebær. Den har et saftig anslag med frisk syre men samtidig har den en noe lengre fruktighet og dybde enn for eksempel Giovannis Donna Margherita (2011).
Jeg lagde denne versjonen (bilde) av Saltimbocca og smakte OMA Barberaen og Giovanni Rossos egen Barbera Donna Margherita 2011 til. Begge vinene harmonerte godt til maten, men jeg synes OMAs var hakket mer fyldig, hadde mer bærfrukt og krydder, nok til at jeg ville ha foretrukket den fremfor Margheritaen neste gang.
OMAs Barbera er en flott matvin som også vil kunne fungere godt til: Oslo Buco, Auberginboller, Oksehale med fersk pasta, og Grillet indrefilet av svin, men den kan også fint drikkes uten matfølge. Server den temperert til 17° C.
Vinen er tilgjengelig på basisutvalget fra 1. november.