Pape 2008
Jeg ganske enkelt digger denne vinen. Alle årgangene siden 2003 er blitt smakt og den har aldri skuffet. Da jeg for ikke lenge siden hadde et gledelig gjensyn med den på en smaking hos importøren, syntes jeg det var på tide med en oppdatering om denne gode 2008 årgangen.
Àlvaro Castro overtok familiens vingård i 1989 og er i dag en av Portugals ledende vinmakere. Han eier nå to eiendommer, Quinta de Sães, med 14 hektar vinmarker (hvor han også bor) og Quinta da Pellada, med sine 30 hektar vinmarker på toppen av en ås med god utsikt over Portugals høyeste fjellkjede, Serra de Estrela. Siden år 2000 har hans datter, Maria, også deltatt i driften av gården. Hun har egentlig en utdannelse innen bioteknologi, men har også jobbet på vingårder i Bordeaux og i Portugal med Dirk Niepoort og José Neiva Correia. Hun er for tiden spesielt involvert i å lage viner på sjeldne druer som Terrantez og Alvarelhao, som vi forhåpentligvis vil høre mer om i årene som kommer.
Pape 2008 lages på druene Baga (50%) og Touriga Nacional (50%). Navnet på vinen, PAPE, kommer naturlig nok fra vinmarkene Passarela (Touriga Nacional) og Pellada (Baga). Jordsmonnet består av granitt med et innslag kvarts. På grunn av de sterke vindene i området har de ingen problem med sopp eller råte i vinmarkene. De eldste vinplantene på gården er 40 år gamle.
Pape 2008 har fått en klassisk vinifikasjon med 4 dagers forgjæring på naturlig gjær, før 10 dagers temperaturkontrollert gjæring på 28 °C. Vinen lagres videre i 2 1/2 år på 5-6 år gamle franske Vicard eikefat (400L), og får 6 måneders flaskelagring før salg.
På duft har denne vinen en mørk og ren duft av mørke bær og noe eik. Ikke tung og dorsk, men med en letthet og kjølig frukt som gir vinen en eleganse som få andre like tunge viner har. På smak er den også mørk og kraftig men samtidig med en elegant friskhet. Her er bra med tanniner, sort pepper, noe sødme og et gjenkjennbar eikepreg, men alt er elegant balansert. Den er en fryd å drikke, med eller uten mat. Ikke drikk den rett fra flasken, men dekanter den helst i ca 2 timers og hell i glasset med en temperatur på ca 14 grader C.
Når lagret riktig kan Pape kan med hell tåle å ligge i opptil 20 år, men hvis du skal lagre den så lenge anbefales det å kjøpe mer enn en flaske siden du garantert kommer til å ønske å smake mer enn èn før den tid!
Velger du å drikke denne vinen til mat anbefales retter som, ytrefilet av hjort, ærfugl eller whiskeymarinert elg.
tidligere notater:
Pape 2004