Peay Vineyards Pomarium Pinot Noir 2013
Det finnes mange fine viner laget på Pinot Noir druen, denne fra Peay er eksepsjonelt god. Det er ikke den billigste vinen (466.-kr), men trenger du en ypperlig referansevin, bør du smake denne. Det er en opplevelse verd å ta med seg.
Da Peay Vineyards ble kjøpt i 1996 var det en saueranch med blant annet en gammel eplehage. De første 12 hektar med vinmarker ble plantet i 1998, deretter 7 hektar i 2001 og 1 hektar i 2007. Gården drives av Nick Peay, hans kone Vanessa Wong og Nicks bror Andy. Du finner den i Cloverdale, California, omtrent halvannen times kjøretur nord for San Francisco. Vanessa begynte som vinmaker på gården i 2001 etter å ha jobbet som vinmaker hos Peter Michael Winery, og før det jobbet hun på Château Lafite-Rothschild, Domaine Jean Gros og Hirsch Wineyards.
Alle vinene kommer fra den 20 hektar store eiendommen deres fra toppen av bakkene nordvest fra Sonoma kysten, omtrent 6 mil fra Stillehavet. Her dyrker de organisk Pinot Noir på 14 hektar marker (Scallop Shelf, Pomarium, Ama og Sonoma Coast), Syrah på 3 hektar (Les Titans og La Bruma), og Chardonnay på 3 hektar (Estate og Sonoma Coast), Viognier på 1 hektar (Estate), Roussanne på 0,2 hektar og Marsanne på 0,1 hektar (Estate blend).
fakta
– kun 5% av produksjonen eksporteres, hvorav Danmark, Tyskland, Japan, Australia, Canada og Norge.
– gode årganger er 2005, 2009, 2012, 2013 og 2014.
vinifikasjon
Ca 7000 flasker er laget av denne 100% Pinot Noiren som er en blend av 5 forskjellige kloner (667, Calera, Swan, Mt Eden og Dijon 115. Stilkene fjernes før pressing før den lagres i 11 måneder på franske eikefat, 35% av dem nye. Når vinen er klar tappes den på ufiltrert på flaske og lagres i nye 8 måneder før den kommer på markedet.
smaksnotater
Pomarium Pinot Noir 2013 er bare et fyrverkeri av en vin. Ekstremt flott fruktkonsentrasjon og rikhet, med silkeaktige, mørke og leskende smaker av modne kirsebær, blå plommer, ørlite viff av karamell og espresso. Men samtidig holder syren i vinen smakene florlett i hånden, gir den det lille ekstra løftet mot perfekt balanse. Tanninene er forsiktige og integrert i vinen, smakene varer en evighet. Dette er rett og slett en super vin i en super årgang som lett kan nytes alene temperert til 14-16° C, eller sammen med lammecarè med jordskokkpurrè eller andebryst med pærer og neper.
Drikkes fint nå eller innen 10 år.