Periquita 2010
La det være klart at dette er en masseprodusert vin, hele 1,2 millioner liter av den lages hvert år på en gård som er 650 hektar stor, og som totalt produserer omtrent 6 millioner liter vin i året. Men når det er sagt er det en overraskende god vin, til en meget god pris. 264.- kr for en magnum!
Magnum med sine 1,5 liter har en perfekt størrelse hvis dere for eksempel er 4 personer rundt bordet, den er kul å gi som gave og så lagrer vinen bedre på magnum enn på vanlige flasker (Unn deg en Magnum). Jeg fikk dagens vin servert under en smaking på vintur i Portugal i fjor høst og den skilte seg ut postitivt ut fra flere av de andre som ble testet.
Det har blitt produsert vin siden 1834 hos José Maria da Fonseca som er et av de eldste og mest prestisjefylte vinhusene i Portugal. Gården ligger en 45 minutters kjøring sør for Lisboa ved Peninsula de Setubal, og drives i dag av brødrene António og Domingos Soares Franco. Periquita er den første rødvinen (1850) som ble tappet på flaske i Portugal, og med sine 45 år på Vinmonopolet er den også av de lengstlevende vinene i Norge.
vinifikasjon
2010 årgangen er en blend av Castelão (95%) og Tinta Amarela (5%). 70% av druene dyrkes i sandholdig jord, 30% på kalksten. Vinen fermenteres i 4 dager med full skinnkontakt i 28º C på ståltanker, og lagres i 6 måneder på franske og amerikanske eikefat, både nye og brukte.
smaksnotater
Tiltalende mørk duft av modne mørke bær med kryddertoner og tørket kjøtt. Lett fyldig frukt med smaker av bjørnebær og solbær med forfriskende syrlig midtparti og lett tanninsk bitt. Noe kort ettersmak, men det er en meget fin vin for pengene som vil glede mange.
Passer til kje/lammegryte eller ovnstekt svinenakke. Drikk den litt kjølig, omtrent 14ºC, og gjerne innen utgangen av inneværende år, da den er på topp nå.