Pichler-Krutzler Frauengärten Grüner Veltliner 2013
Fra Østerrike kommer det et flott eksemplar av en Gruner Veltliner, og en matvin deluxe. Vinmakeren selv, Erich Krutzler, sier at 2013 årgangen er den beste han har laget så langt!
Weingut Pichler-Krutzler holder til i Dürnstein, Wachau, omtrent en times kjøretur vest for Wien, Østerrike. Elisabeth Pichler og Erich Krutzler startet vingården i Wachau i 2006, begge to kommer fra gamle vinfamilier (F.X. Pichler & Krutzler), men produserer selv svært personlige viner som høster lovord fra vinkritikere verden over. I dag råder de over 10 hektar vinmarker og en årlig produksjon på omtrent 70 000 flasker i året. Produksjonen deres består i hovedsak av hvitviner laget på Gruner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc (Weissburgunder) og en rødvin på Blaufränkisch.
fakta
– 70% av vinene eksporteres til 20 forskjellige land, hovedsaklig til Tyskland, USA, Sveits, Sverige og England
– de bruker ingen sprøytemidler, kun organisk gjødsel
– vinstokkene er fra 10 til 80 år gamle
vinifikasjon
Frauengarten markene ligger sørvestvendt og jordsmonnet består av sand blandet med brun jord og steiner fra terrassene. Vinstokkene her er fra 18 – 33 år gamle. Når det gjelder tidspunktet for innhøstning av druene er første gang jeg får såpass nøye spesifikasjoner som her, 2. og 7. oktober 2013 : )
Druene destemmes og får 2-6 timers skinnkontakt, før naturlig gjæring i rustfrie ståltanker. Vinen modnes i 6 måneder på rustfrie ståltanker.
smaksnotater
Med erfaringen av å ha pløyd gjennom Erste Lage 2013 smakingen er det ikke vanskelig å slå fast at dette eksemplaret av Østerrikes mest kjente drue, er et superflott. Den er, som den skal være, frisk, slank, med et lite syrlig kick. Men denne har i tillegg balanserte og lett fyldige smaker av fersken, grapefrukt, pærer og grønne epler. Frukten er ren og presis med fin mineralitet og lett fedme. En vin med flere lag av smaker som gleder, lenge. Drikkes best innen 7-8 år.
Temperer vinen til 9° C og drikk den gjerne til bakt torskeplomme på ruccola eller hvitløksstekte scampi med tomatvinagrette.