Quinta de la Rosa 2008
Denne godbiten fra Portugal er en super vin til å ta med seg inn i høstmørket og kose seg glugg ihjel med!
Quinta de la Rosa har vært eid av Bergquistfamilien siden 1815. Frem til år 1930 ble det produsert portvin her før de harde 30 åra kom og de besluttet å legge ned produksjonen av egen vin. I de neste 50 årene ble druene solgt til nærliggende produsenter, men heldigvis for oss startet Tim Bergquist og datteren Sophia i 1988 opp med portvin, vin og olivenoljeproduksjon igjen.
Eiendommen er på 55 hektar vinmarker som ligger i Pinhão, 50 minutters kjøretur fra Vila Real, i den øvre delen av Douro distriktet i Portugal. Her produseres det ca. 200 000 flasker vin per år i tillegg til portvin og olje.
Fra breddene av Dourofloden og opp til toppen av høydedragene er det et variert spekter av druekvaliteter og druestiler som gir slanke, syrlige, rike, saftige og robuste viner. 7 hektar av eiendommen ligger i 100 meters høyde, 10 hektar på 150 meter og de resterende 38 hektarene mellom 250-450 meter. Kvaliteten på vinene fra Quinta de la Rosa har, siden ønolog Jorge Moreira tok over produksjonen i 2002, gått rett i været. Det har aldri vært laget bedre vin her enn nå. Selv i den vanskelige 2002-årgangen maktet Moreira å lage god vin, og 2004-årgangen regnes som fremragende.
2008 årgangen hadde en jevnt god temperatur gjennom hele sommeren, noe som gav en god modning av druene og viner med mye farge, god syre og gode aromaer. Druesammensetningen er 56 % Touriga Nacional, 10 % Tinta Cão, og de resterende 34% er fra gamle vinstokker med en blanding av druetyper. Vinen ble fermentert i små temperaturkontrollerte ståltanker før lagring i 12 mnd på Allier-eikefat.
La Rosa er en veldig god vin som, hvis du lukter på innholdet i glasset, har en mørk duft av tobakk og lær. Det smaker av tobakk og lær, men også friske, gode og konsentrerte smaker av bjørnebær og røde plommer. Den har et fint syrlig bitt, endel krydder, integrerte tanniner og en nennsom eikebruk. Veldig behagelig og fin munnfølelse. I det hele tatt en vin som varmer godt om hjertet. Drikker fint nå med en temperatur på 14-16º C, eller lagre den i 5-6 år til.
Passer til lammeskank med stekte røtter, lammeskank eller helstekt lammelår.