Red Car Sonoma Coast Chardonnay 2014
Red Car ligger ved Sebastopol, en drøy times kjøretur nord for San Francisco, i den vestlige delen av Sonoma County i California. Her startet Carroll Kemp, Mark Estrin og Richard Crowell sin første årgang i år 2000, med 50 kasser vin basert på innkjøpte druer. I dag råder Red Car over totalt 25 hektar vinmarker og produksjonen er på 60.000 flasker årlig av Pinot Noir, Chardonnay og Syrah, fra et nettverk av parseller. I denne delen av California er det vanlig med mange små vingårder gjemt i og rundt de gamle Redwood skogene. Størrelsen på de enkelte vinmarkene strekker seg fra 1-5 hektar.
Vinmarkene ligger bare noen mil fra Stillehavet som ofte gir kalde vinder (10-11° C) og tåke som er perfekt for å lage viner høy syre, noe som Sonoma Coast Chardonnay nyter godt av. Red Car produserer biodynamisk og er også i ferd med å bli Demeter sertifisert. Rundt om på gården, mellom vinrankene går tretti sauer fritt omkring og gresser. Her er harmoni og kjærlighet for jorden.
Sonoma Coast Chardonnay blir laget på druer som er hentet fra syv forskjellige små vinmarker, noen er på mindre enn 1 hektar, og alle er fra Sonoma Coast. Omtrent 1/3 av blandingen kommer fra den verdensberømte Ritchie vinmarken, opprinnelig plantet i 1974 og blant de mest ettertraktede Chardonnay vinmarkene i Sonoma Coast. Seks andre fantastiske, små vingårder utgjør resten av blandingen, de fleste av dem ligger i Freestone, Occidental, og Fort Ross-Seaview områder av ekte West Sonoma Coast. Vinen er en herlig blanding av kloner, inkludert winemaker favoritter som Old Wente og Mt. Eden.
Når vinmakeren velger å bruker nye fat, tar de helst tettkornet fransk tre som er lettere toastet. Han etterstreber minimal eikesmak i vinene. Jordsmonnet består av oppsprukket marin sandstein som forvitret over millioner av år fra en oppløftet havbunn kjent som Ohlson Ranch Formasjonen. Mineralitet, syrlighet og et streif av eik er det som kjennetegner vinene deres.
fakta
– kun 8000 flasker blir hvert år eksportert
– 2014 var en tilnærmet perfekt årgang med nok sol og noe regn.
vinifikasjon
Druematerialet til denne vinen er 100% Chardonnay som presses straks etter innhøstning. Mosten overføres til 225 liters eldre, franske, trefat (barrique), hvor første og andregangs spontangjæring skjer. Etter 10 måneders lagring tappes vinen med lett filtrering på flaske.
smaksnotater
Lett og ledig vin med et streif av eik, men også frisk og syrlig bitt og lang avslutning. Vinen er leskende og med gode smaker av hasselnøtter, røde epler og ørlite honning som sitter lenge nok i til å etterlater et behagelig smaksbilde. Ikke den mest komplekse vinen, men absolutt en elegant og frisk Chardonnay som gleder. Er du ute etter mer kompleksitet og finesse, kan jeg anbefale, den noe dyrere, Ritchie Vineyard Chardonnay 2012.
Drikk temperert til 12° C og da gjerne til sjømatrisotto eller laksetartar.
Red Car Sonoma Coast Chardonnay 2014
Red Car Winery
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Takk!
Fin artikkel om «bare» vin
God dag videre
M
Takk Marianne 🙂