Rocca di Frassinello
Etter å tilfeldig kommet over Ornello og digget den ordentlig, var jeg på pressesmaking hvor jeg fikk smake resten av vinene deres og falt også langflat for toppvinen deres, Rocca Frassinello 2011.
Rocca di Frassinello er en av 4 gårder under paraplyen til Domeni Castellare di Castellina. De fire eiendommene er forskjellige i sin historie, størrelse og geografisk plassering, men alle lager kvalitetsvin som også er internasjonalt anerkjent. Moderskipet, Castellare di Castellina, ble etablert i 1968 og er den eldste av de fire vinprodusentene. De produserer ca. 250 000 flasker vin per år, på 33 hektar vinmarker. Toppvinen deres, I Sodi di San Niccolò, er den første italienske vin som kom blant de topp 10 av Wine Spectator med 1985 årgangen.
Totalt sett råder gårdene over 110 hektar vinmarker hvor Rocca di Frassinello har omtrent 40 hektar.
Den moderne vingården, Rocca di Frassinello, åpnet så sent som juni 2007, men den første årgangen produsert var med Rocca di Frassinello 2004 som ble sluppet i 2006. Det hele startet som et samarbeidsprosjekt i år 2000 mellom Castellare di Castellina og Baron de Rotchild-Lafite, og selv om det var vanskelig å oppdrive gode nok vinmarker fant de etterhvert gode marker i Maremma, ikke så langt fra kysten. Vinmarkene ligger i åsene i et naturlig amfi vendt mot sørøst. Gården ligger i hjertet av Chianti Classico-området, ca. 2 timers kjøretur med bil sørvest for Firenze. Produksjonen er i dag på rundt 400 000 flasker per år.
fakta
– 65% av produksjonen eksporteres
– 2012 årgangen ryktes å være en av de beste
– vinmaker er Alessandro Cellai
Rocca di Frassinello Ornello 2012
Ornello er også navnet på stokken som hesterytterne («Butteri») brukte til å flytte storfe og som er et symbol på eleganse og styrke typisk for Maremma. Første årgang av denne vinen kom i 2008.
vinifikasjon
Drueblandingen for denne er, 40% Sangiovese, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 20% Syrah.
Mosten får 15 dagers fermentering på ståltanker og 10 måneder modning på 50% nye, franske, eikefat.
smaksnotater
Ornello er en superfin vin som i tillegg er pent priset. Frukten er ren og presis med en ganske frisk og fin syre som gir liv og røre og lover et langt liv for vinen. Leskende smaker av kirsebær, balsamico, plommer, integrert eik, et fint tanninsk bitt, balansert fin frukt og god lengde. Jeg ble forført og kommer til å kose meg med mer enn èn flaske av denne! Den trenger en tur innom dekanteren for å bli luftet et par timer før den drikkes, men vil du spare på noen flasker og se hvordan vinen vil utvikle seg fremover er ca. 10 år max lagringstid.
Den er i tillegg en matvennlig vin som passer godt til kje/lammegryte , parmesanchips men den drikker også fint uten mat. Temperer til 18º C.
Rocca di Frassinello 2011
Rocca di Frassinello 2004 kom på markedet i 2006 og fikk hele 94 poeng i sin første årgang!
vinifikasjon
Drueblandingen er 60% Sangioveto, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Mosten fermenteres i 15 dager på temperaturkontrollerte (27°) stålfat før den lagres videre i 14 måneder på franske Barriques (225 l) hvor 80% er nye fat. Til slutt fikk vinen 11 måneders flaskelagring før salg.
smaksnotater
Dette er toppvinen til gården, så det skulle bare mangle at det er et tydelig skille i fylde og eleganse mellom denne og Ornello, men begge vinene viser takter mot storhet. Duften på denne er som en frisk og kjølig bris fra havet, lett og fin frukt.
Konsentrasjonen er dypere, fylden brer om seg i munnhulen, syrlig, leskende, ren frukt, et streif av fatbruk, kirsebær og moreller. Tanninene viser muskler og trenger noen år på baken for å bli slipt ned. Men denne vinen har tiden på sin side, den kan godt ligge i en god kjeller i 10-15 år til før neste flaske kan åpnes og garantert vil vise en helt annen modenhet. Drikker du den nå vil den trenge 2-3 timer i en karaffel og vil vise seg fra sin beste side temperert til 16-17º C.
Drikk til bibringe med rotfrukt og polenta eller indrefilet av storfe.