Sainte Croix Pourboire Nature 2011
Er du glad i vin er dette den ene vinen du ikke må la ligge i fred. Få viner i dette prissjiktet (170.-) har gitt meg en så fin smaksopplevelse. Fra første slurk til tom flaske, pur glede.
Domaine Sainte Croix eies og drives av Jon og Elizabeth Bowen som opprinnelig kommer fra England men som slo seg ned i landsbyen Fraisse des Corbières i sør-øst Frankrike, på grensen mellom Languedoc og Roussillon i begynnelsen av år 2000. Her lager de nå vin på 13 hektar og produserer 30 000 flasker vin i året. Markene her drar nytte av et sterkt mikroklima hvor det kjøligere maritime været møter varme og tørrhet fra innlandet. De bruker ingen ugressmiddel, ingen sprøytemidler og ingen kunstgjødsel. Alle vinstokkene er plantet mellom år 1900 og 1996. Carignan 1900 til 1930, Grenache 1950 til 1996 og Syrah 1984 til 1996.
Druene for denne vinen høstes for hånd tidlig i september, får 15 dagers maserasjon, og lagres i 10 måneder på betongtanker før den tappes på flaske.
Allerede på duft lover denne bra og på smak følger den opp med en fantastisk, klokkeklar og saftig smak av modne jordbær, boysenbær og mørke plommer. Den er så presis og ren i uttrykket, med en fyldig og mørk tyngde som er pent pakket inn i en balansert syre. Velbehaget starter fra vinen treffer ganen, og varer både lenge og vel. Dette er klart en kosevin som drikkes best nå og frem til 2016. Serves temperert til 16° C.
Vinen har bunnfall, så med mindre du liker det er det lurt å dekantere den. Drueblandingen for denne er 87% Carignan og 13% Syrah. Jon Bowens favorittårganger er 2004, 2007, 2010-13.
Drikk den gjerne til entrecot, pulled pork sandwich eller nyt den uten matfølge.
Sainte Croix Pourboire Nature 2011
Sainte Croix viner på Vinmonopolet, klikk her.