Sandrone Barbera d’Alba 2013
I 2012 durte 4 glade gutter rundt i Piemonte på produsentbesøk. På vei mellom to besøk passerte vi Sandrone, HAU! STOPP bilen! Selv om vi ikke hadde noen avtale der måtte det i det minste kunne bli noen bilder. Neste gang skal vi definitivt ta oss bedre tid til et lengre besøk hos en av de absolutt store vinmakerne i Piemonte.
For bare en uke siden ble 2006 årgangen av toppvinen Cannubi Boschis Barolo dradd frem. Strålende vin som akkurat var begynt å åpne seg opp og bli drikkemoden. Hans Valmaggiore Nebbiolo d’Alba er kanskje en av de beste Langhe Nebbioloene fra området og for egen regning utroper jeg dagens vin, Barbera D`Alba, som en av de absolutt topp barberaene i Piemonte.
Luciano Sandrone begynte som vinmaker for Borgogno og Marchesi di Barolo. I 1970 kjøpte han sin første vinmark i selveste Cannubi, men det tok 8 år før hans første årgang ble tappet. Da Luciano i 1981 dro til Vinitali med vinen sin, ble hele produksjonen på 1500 flasker av 1978 årgangen straks plukket opp av en amerikansk oppkjøper. Senere fikk Sandrones Cannubi Boschis 1989 årgang 97 poeng og 1990 årgangen 100 poeng av Robert Parker noe som selvfølgelig plasserte han raskt på kartet som en av de mest respekterte produsentene i Barolo.
Sandrone begynte i det små og disponerer i dag i overkant av 27 hektar vinmarker, 60% eid og resten leaset. Produksjonen er på omtrent 100 000 flasker i året. Sandrones portefølje består av 2,5 hektar Barolo Cannubi Boschis og 3 hektar Barolo La Vigne, som er produsert på druemateriale fra fire forskjellige vinmarker: Vignana (to parseller) i Barolo, Conterni i Monforte og Merli i Novello. Resten av produksjonen er en miks av nebbiolo, barbera og dolcetto fordelt på vinene Valmaggiore Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba og Dolcetto d’Alba.
vinifikasjon
Barbera d’Albaen kommer fra vinmarkene i Novello (Ravera og Merli) i tillegg til Monforte (Conterni og Castellotto). Druematerialet fra de forskjellige vinmarkene vinifiseres hver for seg. Etter destemming og forsiktig knusing av druene, fermenteres mosten i 20 dager på 500 liters franske eikefat (tonneaux – 50% nye) hvor også den malolaktiske fermenteringen skjer. Vinen blandes og overføres til franske eikefat på 600 liter for modning i 14 måneder, før den får 9 måneders flaskelagring for å rundes av.
smaksnotater
Dette er en av vinene som etter 2 timers lufting i flasken åpenbarer intense, leskende, balanserte og innsmigrende smaker av sødmefulle røde bær, krydder, en anelse fat, bløte tanniner og en friskhet som innbyr til stadig et glass til. En vin som jeg ble ordentlig glad over å ha smakt og som gir mersmak. Anbefales å drikkes i en temperatur på 16° C og i følge produsenten innen år 2022, men jeg skal legge et par stykker på langs i noen år over det anbefalte for å se hvordan den utvikler seg. Gleder meg allerede til å smake de!
Hvis du ikke drikker denne alene uten mat til anbefaler jeg deg å drikke den til lyst kjøtt (svinekarrè) eller middels kraftig rødt kjøtt (Waguy/Kobe entrecot).
Sandrones viner på Vinmonopolet
les gjerne også Eirik Sand Johnsen sitt besøk hos Sandrone på bloggen hans, Enotria.