Sandrone Barbera D`Alba 2016
Jeg verdsetter vinene fra Piemonte svært høyt, spesielt Barbera, Barolo og Barbarescoene. Vinmakerne som produserer viner på disse druene er det mange av, også de som lager svært gode, men så er det de som jevnlig lager de aller beste vinene. Sandrone er en av de aller beste.
– – –
Luciano Sandrone begynte som vinmaker for Borgogno og Marchesi di Barolo. I 1970 kjøpte han sin første vinmark i Cannubi men det tok 8 år før hans første årgang ble tappet. Da Luciano i 1981 dro til Vinitali med vinen sin, ble hele produksjonen på 1500 flasker av 1978 årgangen straks plukket opp av en amerikansk oppkjøper. Senere fikk Sandrones Cannubi Boschis 1989 årgang 97 poeng og 1990 årgangen 100 poeng av Robert Parker noe som selvfølgelig plasserte han raskt på kartet som en av de mest respekterte produsentene i Barolo.
Sandrone begynte i det små og disponerer i dag i overkant av 27 hektar vinmarker, 60% eid og resten leaset. Produksjonen er på omtrent 100 000 flasker i året. Sandrones portefølje består av 2,5 hektar Barolo Cannubi Boschis og 3 hektar Barolo La Vigne, som er produsert på druemateriale fra fire forskjellige vinmarker: Vignana (to parseller) i Barolo, Conterni i Monforte og Merli i Novello. Resten av produksjonen er en miks av Nebbiolo, Barbera og Dolcetto fordelt på vinene Valmaggiore Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba og Dolcetto d’Alba.
Sandrones Barbera d’Alba lages på druer fra tre vingårder: Merli, Rocche di San Nicola i Novello, og Cascina Pe Mol i Monforte d’Alba. Merli er en sør-sørvestvendt mark som fanger ettermiddagslyset perfekt og druene herfra er robuste med god aromatisk kompleksitet. Rocche di San Nicola er en ekstremt bratt vinmark ved Novello-odden som får veldig mye sol, varme og mye luft-gjennomstrømming. Barbera trives veldig godt under disse forholdene. Pe Mol ligger på toppen av ryggen som fører fra Monforte d’Alba til grenda Perno og er blant de høyeste vingårdene i regionen. Fordi den sitter på toppen av ryggen, er den uegnet for Nebbiolo, en ustadig plante som avskyr vindforhold.
vinifisering
Druene fra hver mark vinifiseres separat. Etter destemming og lett knusing blir mosten dekket med CO2 for en mild og varm maserasjon på omtrent en dag. Gjæring begynner omtrent 24-36 timer senere på naturlig gjær. I 8-10 dager får den en skånsom maserasjon i ståltanker tanker med åpen topp. Umiddelbart etter gjæring, som tar rundt 20 dager, skjer malolaktisk gjæring i 500 liters franske eikefat. Vinen modnes i disse fatene i 15 måneder, etterfulgt av 9 måneders modning på flaske.
smaksnotater
Når Barbera smaker så godt som dette er det bare glede hele veien. 2016 årgangen er en tett og god klassisk Barbera med mange elegante nyanser, en dyp mørk frukt av kirsebær, plommer og svisker som blir løftet opp av et deilig leskende syrespill. Veldig god konsentrasjon, intensitet og lengde, deilig krydret undertone, pent integrerte tanniner og en lang leskende avslutning. 2016 årgangen er en spesielt god årgang som jeg digget minst like godt som den flotte 2015 årgangen. Begge kan fint ligge i 8-10 år fremover.
Drikk den temperert til 16℃ og nyt den til urtetrekt indrefilet eller drikk den alene. Både 2016 og 2017 årgangen finnes nå på VP.
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Har du prøvd 2017 også?
Hei.
Jeg prøvde den sammen med 2016 men dessverre var den oksidert så det ble ikke notater på den. Men 2017 var et varmt år, noe som barberadruen trives i og Sandrone skriver selv at den er perfekt modnet med fin leskende syre. Ser også at den får jevnt over 91-92p.