Scherrer Big Brother Pinot Noir 2009
Det kommer mye godt fra over «dammen» for tiden, og her får du servert nok et utmerket eksemplar av en vin fra USA som setter spor etter seg. Ikke bare er det en god vin, men også en god årgang for vinen.
Fred Scherrer har vokst opp i en familie med lange vinmakertradisjoner. Hans foreldre eier og driver Scherrer Wineyards (10 hektar) som ligger i Alexander Valley, bare en halvtimes kjøretur fra Freds egne produksjonslokaler. Allerede i ung alder begynte han å eksperimentere med vinmaking og etter å ha jobbet hos forskjellige vinmakere overtok han et epplemottak og startet i det små med sin egen produksjon. I dag produserer han 60 000 flasker vin fra totalt 14 hektar vinmarker. Det vil si, han kjøper inn alle sine druer, noen fra foreldrenes 10 hektar vinmarker (Cabernet Sauvignon, Zinfandel and Chardonnay), og resten (Pinot Noir, Syrah, Grenache og Chardonnay) fra andre leverandører i Sonoma County.
Druene han bruker i blenden av vinene sine kommer alltid fra de samme vinstokkene. Av Scherrers 12 viner har jeg smakt 5 av de hvor jeg likte svært godt 4 av de (uvanlig bra uttelling egentlig), men det var Big Brother som tiltalte meg mest.
Produksjonslokalene til Fred ligger i Sebastopol i California ved Russian River. Her gjør han for det meste alt arbeidet selv, bare med litt hjelp under sortering og pressing av druene fra venner og kunder, samt hans kone, Judi, som også tar seg av papirarbeidet. Freds første årgang var i 1991 mens han fremdeles jobbet for en annen produsent (Dehlinger). Hans første år som fulltidsvinmaker var i 1997.
Det er ikke kjent hva navnet på produsenten hvor Fred henter druene til Big Brother fra. Men det jeg vet er at markene ligger ved Sonoma kysten og at vinrankene ble plantet i 1999. Det tar en to timers kjøretur fra Freds lokaler til vinmarkene til hvor rankene er plantet, men det tar ca 4 timer med lastebil på svingete veier å transportere druene tilbake. Tanninene for Big Brother kan være svært aggressive hvis druene blir høstet for tidlig. Men plukkevinduet er kort og druene kan gå fra undermodne til overmodne svært raskt. Med det i tankene er det svært imponerende hva Fred har fått til med denne vinen.
vinifikasjon
Druene destemmes og knuses med undertrykk i en myk gummibelg før mosten får 2 måneders spontanfermentering i åpne fat som stikkes ned manuelt. Maserasjonen tar 17-22 dager og til slutt lagres vinen i 17-23 måneder på 228 L franske barrique eikefat (30% nye). Ingen klaring eller filtrering. Flaskelagres i 3-4 år.
smaksnotater
En kjølig duft av kirsebær og modne bringebær slår imot fra glasset. Når vinen møter ganen slår jeg straks fast at vinen har en utrolig elegant, myk, og konsentrert smak. Her er det masser av kjøttfull og mørk frukt, kirsebær, plommer, bringebær, ørlite solbær, noe lakris, samtidig som den har en god frisk syrlighet som utfordrer ganen. Integrerte tanniner, flott munnfølelse. Veldig lang og intens fruktig lengde på smakene. Drikk den gjerne nå, men ikke før du har luftet den et par timers tid på karaffel. Lagrer du den fornuftig kan den utvikle seg videre frem til år 2030.
Det er produsert 1800 flasker av den, men kun 100 flasker er tilgjengelig på Vinmonopolet, så ikke vent for lenge med å bestille den. Matfølge? Denne ville jeg egentlig drikke uten mat til, kun nyte alene. Serveringstemperaturen bør være 16º C.
Ikke at det er avgjørende men vinen har fått kastet en mengde gode poeng etter seg. Fra «The Wine Advocate» har den fått 90 poeng, fra «The Wine Spectator» 93 poeng og fra hjemlige trakter, 92 poeng fra Aperitif. Fred regner selv 2007, 2009 og 2012 som spesielt gode årganger for denne vinen.
Scherrers viner på Vinmonopolet