Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013
Etter gjennomført Styrkeprøve fra Lillehammer til Oslo nå på lørdag var det kjærkomment med et glass Zinfandel fra Seghesio. Det er noen år siden jeg sist smakte den og tenkte det var på tide å sjekke den ut igjen. Smakene var gjenkjennbare sammen med den relativt høye alkoholprosenten, men det var et hyggelig og velsmakende gjensyn.
– – –
I 1886 reiste Edoardo Seghesio fra familiens vingårder i Piemonte, Italia, for et nytt liv i Amerika. Han slo seg ned i Healdsburg, California, omtrent en times kjøretur nord for San Fransisco. Her plantet han i 1895 sin første Zinfandel druer i Alexander Valley. Siden da har fire generasjoner av Seghesio-familien hatt over 400 hektar vinmarker i Alexander Valley, Dry Creek og Russian River. Frem til 1983 ble druene på gården i all hovedsak solgt i bulk til cooperativene, men fra da av tok Ted Seghesio med produksjonen og begynte å lage viner under egen etikett.
vinifikasjon
Druesammensetningen er 93% Zinfandel og 7% Petite Syrah. Old Vine Zinfandel kommer fra vinranker plantet ved Dry Creek og den kjøligere sørvestlige Alexander Valley. Old Vines kommer fra vinstokker som i gjennomsnitt er 70 år gamle. Druene håndplukkes og får 9 dagers masserasjon med åpne topp-fermentorer med punch-down for hånd. Malolaktisk gjæring og lagret 4 måneder på franske, amerikanske og europeiske eikefat (20% nye).
smaksnotater
Superfine, svale, dufter av høstløv, modne moreller og en eim av eikefat. Om det lukter av klasse smaker den som den lukter, fyldige, mørke og leskende smaker av modne moreller, høstløv, eik, integrerte tanniner, med en saftig og frisk, lett bitter metallisk utgang. Alkoholen ligger fremme i smaksbildet og varmer som forstyrrende for balansen noe og jeg er enig med meg selv om at den trenger matfølge. Gjerne en saftig og god rett som grillet lammekjøtt med grillet papaya, mango og annanas. Vinen med sine mørke og leskende smaker kommer fint til sin rett da, men luft den helst 1 time på karaffel og temperer den til 15º C først.