Sella Lessona 2010
Lessona 2010 fra Tenute Sella overrasket stort under en privatsmaking jeg holdt med totalt 10 viner levert av produsent og importør nylig. Flere av de fem i smakspanelet trakk den frem som en av de beste vinene. Overraskende nok siden den kun koster 260.- kr og hvor flere av de andre var nesten dobbelt så dyr!
– – –
Jeg ble introdusert til Alto Piemonte med et brak i November i fjor! Der fikk jeg smake viner helt tilbake til 1842 og samtidig fikk jeg øynene opp for det relativt ukjente vindistriktet. Alto Piemonte omfatter Ghemme, Gattinara, Boca, Lessona, Sizzano, Fara og Bramaterra som en gang var det det største og mest berømte vindistriktet for nebbioloviner. Den første kjente produksjonen av Nebbiolo i Barolo var for eksempel i 1876, mens i Alto Piemonte var nebbioloproduksjonen allerede i gang sent på 1600 tallet.
En av de eldste vinprodusentene herfra er Tenute Sella som startet å lage vin i 1671! Helt siden starten har gården tilhørt Sella-familien og i dag er det Marco Rizzetti som holder tradisjonene i hevd sammen med ønologen Paolo Benassi. Hvis du vil besøke gården finner du den en times kjøretur rett vest for Milan eller 20 minutter øst for Biella. De har i dag totalt 24 hektar vinmarker, hvorav 7 hektar ble replantet i 2013 og 2015. Flaskeproduksjonen er på 70 000 i året.
Sellas marker består av fire appelasjoner: Lessona DOC, Bramaterra DOC, Coste della Sesia DOC og Piemonte DOC (den regionale appellasjonen). Alle Lessona vinene kommer fra den samme vinmarken, San Sebastiano allo Zoppo, hvor CRU vinene kommer fra de høyestliggende rankene og resten av vinene fra rankene lenger ned. Området her får mye regn siden alpene danner en barriere mot Atlanterhavets værfronter. Jordsmonnet består av sedimentære og sandholdige jordarter fra marine opprinnelser til porfyr, rød jord som er rik på jern og mikroelementer som gir en tydelig mineralitet til vinene.
fakta
– 40% av produksjonen selges til USA, Skandinavia og Kina
– druer som dyrkes på gården er Nebbiolo, Vespolina, Croatina, Barbera, Erbaluce og Cabernet