Sjokoladeparfaitkake med nøttebunn
nøttebunn
150 g mandler
150 g melis
4 eggehviter
Mal mandlene i en kjøkkenmaskin, bland inn melis. Stivpisk eggehvitene og bland den forsiktig inn. Stek i smurt form (22-24 cm i diameter) ved 160 °C i 30-35 min.
For en tid tilbake fant jeg en kombinert kakeform og kakefat som er veldig grei å bake med. Bakeringen festes i midten av fatet, som har en liten forhøyning, når kaken er ferdig er det bare å ta av ringen og kaken er klar til servering. Nesten.
Etter å ha stekt ferdig nøttebunnen er det bare å la den stå på fatet/formen og avkjøle seg mens du lager fyllet.
300 g lys sjokolade 120 g sukker
3 ½ dl crème fraîche
100 g eggeplomme (5 stk.)
3 ¾ dl kremfløte
3 ss Grand Marnier
Finhakk sjokoladen. Varm crème fraîche og sukker til kokepunktet i en liten kjele. Tøm den varme kremen over den finhakkede sjokoladen. Rør det sammen med en slikkepott til du får en glatt masse. Visp inn eggeplommene én om gangen. Pisk kremfløten for seg.
La sjokolademassen bli lunken (36–38 °C) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott, først havparten, så resten. Tilsett Grand Marnier-likøren.
Fyll sjokoladeparfait til toppen av ringen og stryk av med en palett (flat, avlang stekespade) slik at kaken blir helt jevn. Sett kaken i fryseren og la den stå der i minst 6 timer til den er gjennomfryst. Er kaken godt innpakket kan den oppbevares 14 dager i fryseren.
Ta kaken ut av fryseren ca. 20-45 minutter før den skal serveres og la den stå og temperere seg i kjøleskapet. Parfaiten skal så vidt ha begynt å smelte når du serverer den, da kommer smaken best til sin rett.
Sikt et lag kakao på toppen av kaken før servering, pynt etter ønske.
Kokketips: Varm kakeringen med et varmt, fuktig håndkle e.l. før du skal ta den av, slik at ringen løsner lettere fra kaken.
Tokaji er bare den herligste eliksir! Prøv denne og nyt! Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2006.
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Jeg får vann i munn….ser helt fantastisk ut!
Denne skal jeg teste, spørs om jeg klarer å lage den like fin som deg:)
Hilsen
Annica
Hei Annica.
Gled deg. Den var kjempegod. Den er laget etter en oppskrift av Sverre Sætre og pyntet med bær som jeg hadde liggende i frysen. NB! Det er viktig at parfaiten er begynt å bli myk før den spises, da smaker den mye bedre enn om den er litt for frossen. Beregn ca 20-45min i kjøleskapet før servering. Lykke til!
Mvh,
Jørn