Skrei med søtpotetstappe

Skreisesongen er her igjen og jeg har dradd frem en gammel oppskrift og gitt den nytt liv. Måltidet smakte helt supert også denne gangen sammen med Chardonnayen fra Chateau de Fuisse i Burgund. Den var en perfekt følgesvenn til den kremete sausen, søtpotetstappen og den ferske skreien.

–  –  –

4 personer

1 kg skrei
1/2 fennikkel
2 dl tørr hvitvin
1 l fiskekraft
3 dl fløte
1/2 rød chili
3 store tomater
1 bit stjerneanis
4 fedd hvitløk
vårløk
aspargesbønner
nykvernet pepper
salt

Ha fiskekraft, vin og fløte i en stor kjele og varm opp mot kokepunktet. Skolde tomatene i kokt vann og legg de så over i isvann i 2-3 minutter. Skrell bort skinnet og grovhakk tomatene. Finhakk chili og hvitløk, knus anisen i en morter og ha alt i kjelen med væsken. Kok opp og la den småkoke mens du rører i gryten av og til. Når væsken er blitt redusert til ca 1 liter kjøres det hele med en stavmikser. Sil av og ha væsken tilbake i gryten. Jeg lot den stå og småkoke i 1 time ekstra for å den litt mer konsentrert og bli mer en saus enn suppe denne gangen. De siste 10 minuttene la jeg tynnkuttet fennikkel (ta bort stilkefestet), vårløk og aspargesbønner (delt i to) i sausen. Smak til med salt og pepper.

Jeg er blitt ganske stor fan av søtpotet-stappe, som jeg også laget til denne retten. Søtpoteten har en fyldig og god smak som komplementerte sausen og skreien godt.

Skyll skreien lett i kaldt vann, tørk den med kjøkkenpapir, del den i passe store stykker og legg de på et stekebrett med matpapir sprinklet med litt olivenolje og salt. Stek i forvarmet ovn på 180º C i ca 15 minutter og servèr straks.

Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée 2020 er en flott vin i seg selv og viste seg å også være det beste vinfølge til maten av de tre som jeg smakte til. Vinen består av en blanding av 20 forskjellig marker med Chardonnay. 15% av druene kommer fra vinmarker med skifer og leire som blir gjæret og modnet i rustfrie tanker. 25% av vinmarkene har mest av kalkstein i jorden, halvparten av druene herfra tankgjæres, den andre halvparten gjæres i eldre barriques. Resten av blenden, ca 60%, kommer fra marker med en blanding av kalkstein og leire som gjæres og modnes på eikefat (25% nye). Temperert til 12℃ og luftet i 2 timer var dette en superfin match til skreien:)

Chateau de Fuisse