Sopprisotto med Barolo
Under et besøk hos Guiseppe Rinaldi nå i august ble jeg tipset av hans datter, Marta, om å ha et glass barolo i risottoen. Det ble et dyrt måltid siden jeg like godt brukte Rinaldis Barolo Ravera 2007. Men det smakte utmerket og risottoen gikk meget godt til Baroloen også.
til 4 personer
300 g risotto ris
3 ss solsikkeolje
3 stk sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 glass Barolo
5 dl blåskjellsaft
100 g fersk parmesan
100 g tørket sopp
liten klype safran
salt og pepper
blåskjellkraft
250 g blåskjell
3 ss solsikkeolje
1 stk løk
3 glass hvitvin
2 stenger vårløk
Vask skjellene godt, ha i solsikkeolje, hvitvin, grovkuttet løk og vårløk i en panne sammen med blåskjellene og la det koke under lokk i ca 5-10 minutter. Sil av kraften og ta ut innmaten i blåskjellene.
Legg soppen i vann i 20 minutter. Sil av vannet og legg soppen på et tørkepapir.
Fres løk, hvitløk og safran i oljen. Ha i risen og vend godt sammen. Ha i rødvinen og kok inn. Spe jevnt på med blåskjellkraften mens du vender om risen. Ha i parmesan, litt om gangen og til slutt soppen. Pass på at du har godt med veske i risottoen så den ikke blir for tørr, risen skal være «al dente«, ikke gjennomkokt men med litt motstand når du tygger.
Drikkeforslag:
Giuseppe Rinaldi Barolo Cannubi Ravera 2007
eller kanskje den noe rimeligere;
Montanello Barolo 2006