Sør-Afrikanske viner i medvind
Visste du at Sør-Afrika er det 8. største vinproduserende land i verden i dag? De siste 10 årene har vært en revolusjon for sørafrikanske viner i Norge og rundt om i verden forøvrig. Unge vinmakere dukker opp med den ene godbiten etter den andre, samtidig som de etablerte vinhusene også leverer viner av høy kvalitet.
I Sør-Afrika har landbruksdepartementet gjort det juridisk umulig å eie små landbruksenheter for å hindre fragmentering av landbruksarealer. Vil du eie en vinmark er inngangsbilletten å kjøpe en 40 hektar gård. Resultatet blir da at mange av de unge produsentene må kjøpe druer og leie produksjonslokaler fra venner. Det gode med dette er at det har presset frem en livlig pionerånd blant de unge vinmakere, og mange jobber veldig hardt for muligheten til å bygge opp egen produksjon og for også å ivareta de gamle vinmarkene som finnes. Unge vinmakere finner med andre ord en rimelig vei inn på markedet ved å kjøpe druer fra vinbønder som før leverte druer til kooperativene. De eldre vinmakerne får da bedre betalt for druene og slipper å replante de gamle vinstokkene sine for å øke produksjonen.
En annen god ting som kommer ut fra disse restriksjonene er at mange av disse unge pionerene må samarbeide for å utvikle og fremme vinene sine og har gjerne også samme importør. John Seccombe har for eksempel hjulpet Julien Schaal, både i Frankrike og på hans Sør Afrikanske gård med produksjonen. En venn av John, Peter-Allan Finlayson er gift med Nico Heyns hvis familie eier Gabrielskloof hvor både John, Marelise fra Momento og Julien Schaal vinifiserer vinene sine. Peter-Allan hjelper også til med Crystallum og Gabrielskloof sine viner. John sier at når de arbeidet sammen kan de sikre at bøndene kan selge druene sine til en god pris. I noen tilfeller har de frivillig doblet eller tredoblet prisene for druene.
Eden Sadie, eier av Sadie Family Wines er en av Sør Afrikas mest kjente vinmakere som tilhører den unge, entusiastiske generasjonen sørafrikanere som siden oppløsningen av Aphartheid har vært med å bygge opp landets vinindustri i Sør Afrika. Han har allerede rukket å bli kåret til «Årets Vinmaker» av den Sør Afrikanske guiden Platters. Hele to ganger faktisk.
Alle viner fra Sør Afrika som skal eksporteres må ha en eksportlisens. Prøver av hvert parti blir sendt til Wine & Spirit styret i Nietvoorbij, Stellenbosch, for å bli smakt og gjennomgå en kjemisk analyse i laboratoriene. Fra 2010 årgangen får viner som har passert disse testene en offisiell forsegling (se over) på flaskene som verifiserer opprinnelsessted, årgang og druesort.
Fordelingen på produksjonen av røde og hvite viner er i dag på 64% hvite og 36% røde, en endring fra 84% hvite og 16% røde i 1990. Hvis jeg skal trekke frem noen spesielle viner fra produsenter som jeg har gledet meg stort over den senere tid, kan jeg nevne Thorne and Daughters med sin Rocking Horse Cape White 2014, Crystallum sin Peter Max Pinot Noir 2015, Momento Wines sin Chenin Blanc Verdelho 2014, Kanonkop sin Pinotage 2013, Rall sin White 2014, Mullineux sin Schist Syrah 2014 og Skurfberg sin Sadie Skurfber 2013. Alle hvis viner er strålende, kommer du over noen flasker fra disse produsentene kan de trygt anbefales.
Viner som kan minne om en Bordeaux-stil i Sør-Afrika er gjerne en blanding av Sauvignon Blanc og Semillon druer. Av produsenter som behersker denne stilen svært godt er Cape Point Vineyards , Steenberg fra Constantia, Strandveld fra Elim og Tokara og Vergelegen fra Stellenbosch.
Viner med middelhavsstil er laget på Chenin druer i en oksidativ stil. Noen av de bedre produsentene som benytter seg av denne stilen er AA Badenhorst Family Wines, Lammershoek and Sadie Family Wines (alle fra Swartland); og Miles Mossop Wines (Stellenbosch). Produsenter av gode Pinot viner er Bouchard Finlayson, Crystallum, Hamilton Russell Vineyards.
Pinotage, som er en krysning av Pinot Noir and Cinsault, er en drue som kun dyrkes i Sør-Afrika. På 1970 tallet ble det laget mange fantastiske viner på denne blandingen, men på 1990 tallet ble markedet oversvømt av billige eksempler. I dag er produksjonen av Pinotage igjen preget av høy kvalitet, spesielt gjennom produsenter som Beyerskloof, Kaapzicht og Kanonkop.
Den største importøren av Sør-Afrikanske viner er Storbrittania med 21%, tett fulgt av Tyskland (18%) og Sverige (8%). Importen til Norge er under 1% men med så mye gode viner fra distriktet er det bare et spørsmål om tid før andelen øker.
- artikkelen ble skrevet for og nylig utgitt på Norske Vinklubbers Forbunds blad «Bulletin«.