St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben Feinherb Riesling 2014
Vinregionen Mosel er kjent for å ha noe mer restsødme i Rieslingvinene sine enn de andre regionene i Tyskland. Men når sødmen er så nennsom som i denne Feinherben fra Nik Weis, er det bare en glede å drikke. Spesielt til kremete sauser eller til milde asiatiske retter.
St. Urbans-Hof har vært i Weis sin familie i århundrer men det var ikke før i 1947 at Nicolaus Weis startet vinproduksjon på gården. I 1960 tok Nicolaus sin sønn, Herman, over og i løpet av hans tid ble eiendommen en av Tysklands største samtidig som han etablerte seg som en av de fremste planteforedlerne i verden. Spesielt anerkjent er han for sitt arbeid med Rieslingdruen. I 1989 kjøpte han parseller i noen av Mosels beste plotter; Piesport, Ockfen og Wiltinger.
I dag er det Nik Weis, 3. generasjons vinmaker som siden 1997 har drevet gårdens tradisjoner videre i byen Leiwen i Mosel. I 2004 giftet Nik seg med Daniela som også tok med seg en parsell i Mehringer inn i porteføljen. Gården er på totalt 35 hektar fordelt på 25 hektar i Saar og 10 hektar i Mosel. Årlig produserer de 240 000 flasker vin hvorav 70% eksporteres, mesteparten går til USA, Canada og China. St. Urbans-Hof har vært medlem av VDP siden 2000.
Navnet, St. Urbans-Hof, kommer egentlig fra St. Urbahn som var en skytshelgen for de tyske vinmakerne. Hof, som betyr eiendom, ble lagt til noe senere. De beste årgangen for Wiltinger Alte Reben sies å være 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 og 2012.
vinifikasjon
Druene til denne vinen kommer fra 100 år gamle vinstokker fra vinmarken Schlangengraben i Wiltingen. Alt arbeid gjøres for hånd ute i vinmarkene, de bruker lite kjemiske sprøytemidler og streng seleksjon. Mosten får 2 timers skinnkontakt og fermenteringen skjer spontant på ståltanker før vinen lagres på gamle 1000 liters eikefat. 2014 årgangen har 10,5% alkohol, ikke 9% som det står på VP.
smaksnotater
Den lette sødmen i vinen holdes godt i ørene av syrenivået. Det er en ung og frisk vin med lett og elegant restsødme og et snev av honning, cantaloupemelon og grapefrukt. Friskheten sniker seg innpå med et økende tilsig av en fin syrlighet som frisker fint opp i ganen. Lett men fyldig munnfølelse, elegant vin som har et stort spekter å spille på.
Etter å ha åpnet flasken og smakt et glass, satte jeg den tilbake i vinskapet, med korken i. Dagen etter hadde smakene endret seg til det litt mindre kantete slaget og heller fått litt mer rundhet i smakene. Vinen drikker fint nå, etter dekantering og temperert til 10-11° C, men vil fint kunne lagres i opptil 15 år til.
Vinen var supergod til en lett spicy kyllingsuppe , men vil garantert også passe til kveitefilet i kremet spinat.