Terra Montosa Riesling 2013
Jeg har ikke vært i Rüdesheim siden jeg som 17 åring var på turnè der med Skjold Skoles musikkorps. En minneverdig tur med karrierens første smaking på en vingård, Asbach. Lite visste jeg om vingårder som Leitz, Balthasar Ress eller Georg Breuer den gangen, men håpet er at neste vintur vil inkludere besøk til de tre overnevnte, blant andre.
Weingut Georg Breuer er en familie-eid vingård på 34 hektar og velrennomert for å lage eksepsjonelt gode viner. I dag er det Theresa Breuer som driver gården videre etter sin far, Bernhard Breuer. Gården har en liten produksjon og en filosofi som sier at vinen gjør seg selv, det vil si ingen kjemikalier eller stoffer tilsettes jorda eller vinen. Gjæringen på fat blir aldri fremskyndet eller stoppet fordi de ikke har tid til å vente lenger. Kjølige kjellere vinterstid gjør at gjæringen stopper, og ved varmere vårvær starter gjæringen igjen. Theresa tror på fysiologisk modning av druene og plukker kun når de er modne. Filosofien er utradisjonell og for Breuer er balanse, aroma og fylde viktigere enn mostvekt. Ekstrakt og vinens egenvekt, tetthet og kompakthet, er viktigere enn volum.
Terra Montosa er en cuvée laget på druer fra vinmarkene Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck og Nonnenberg, alle Grand Cru-vinmarker i Rüdesheim og Rauenthal. Navnet Terra Montosa betyr bratt skråning. Navnet fikk vinmarkene i 1074 av Erkebiskopen av Mainz da de ble beplantet for første gang. Forskjellen og mangfoldet i jordsmonnet i Rüdesheimer Berg og Nonnenberg gir Terra Montosa sin kompleksitet.
fakta
– siden 2011 har Breuer sine vinmarker vært organisk drevet.
– totalproduksjon er 240 000 flasker årlig, hvorav 64% eksporteres. Norge og Sverige er deres største marked i dag.
vinifikasjon
Terra Montosa er laget på 100% Rieslingdruer som er hentet fra de nest beste markene av de Cru-klassifiserte markene til Breuer i Rüdesheim og Rauenthal. Vinrankene her er 35 år gamle og jordsmonnet består av dyp fyllitt, leire og kvarts-skifer.
Druene presses og fermenteres i ca 24 timer før den lagres i 10 måneder på tyske eikefat. Vinen får ingen klaring og kun lett filtrering, før den får 3 måneder på flaske før salg.
smaksnotater
Terra Montosa 2013 har en behagelig duft av tørt gress, honning og voks. På smak har den en særegen men flott, konsentrert, smak av honning, voks, røde epler, som en smak av sommer! Balansen mellom frukt og syre er elegant og ettersmaken er lang og frisk, med fin dybde. 2014 årgangen som nå er ute har de samme smaker, bare litt ferskere og med litt mer syrlighet. Legg den gjerne på langs et års tid og glede deg over den, igjen, da.
Har du fått kloen i en 2013 årgang vil den drikke godt nå men vil ha godt av å modnes enda et års tid for å få en mer integrert syrestruktur og balanse. Har du tålmodighet, og mange av sorten, kan de fint lagres i opp til 10 år. Server den uansett med en temperatur på 9° C.
Terra Montosa 2012 (magnum) ble under et bransjetreff i fjor sommer plukket ut som den beste matchen til taskekrabbe, av kveldens 40 Rieslinger. Med andre ord er det trygt å anbefale den til krabbe, men også til gravet laks eller laksetartar med mango og avocadosalsa.
Weingut Georg Breuer