3 gode spanske viner; Tres Uves, Los Frutales og Ariyanas.
Barranco Oscuro Tres Uves 2010
Denne naturvinen kommer fra Cerro Las Monjas, to mindre parseller som er på total 1,5 hektar. Vinrankene her er plantet mellom 1985 og 1990 på 1340 og 1360 meter høyde, i jord av skifer. På etiketten er det avbildet de tre druetypene som er brukt i denne vinen. Fra venstre, Viognier, Vermentino og Vigiriega.
Druene destemmes og presses forsiktig før de fermenteres i store slovenske eikefat med villgjær, uten temperaturkontroll, og naturlig malolaktisk gjæring. Svovel brukes kun i ekstreme tilfeller, men vanligvis ikke i det hele tatt. Hver druetype lagres hver for seg, i 1 år før de blandes sammen og lagres i ett år til.
Tres Uves er en interessant hvitvin som har en myk og frisk smak av fersken, pære, bakte epler, lett kryddet og jordnøtter i avslutningen. Pent eiket og frisk vin, som best drikkes til fisk med kremet saus. Drikker bra nå, men kan fint lagres i 5-6 år.
Joaquin Fernandez Finca Los Frutales Garnacha Ronda 2011
Bodega Joaquin Fernandèz er en familiedrevet gård som siden oppstarten i 2002 har laget meget gode viner på sine, nå 4 hektar, vinmarker. I 2003 ble gården økologisk sertifisert.
Vinen har fått kaldmasserasjon og gjæring ved 28 º C, før den ble lagret på nye franske og amerikanske eikefat i 12 måneder og tappet på flaske. Det produseres totalt ca 4000 flasker av Los Frutales, hvorav kun 300 hundre flasker finner veien til Norge. I 2012 fikk den «Gold Award fra International Wine AWC Wien».
Los Frutales er en meget god rødvin laget på Garnacha (80%) og Cabernet Sauvignon (20%). Den er tiltalende på duft, fyldig, mørk og saftig på smak, boysenbær, hint av sjøsalt, fin lett bitterhet som ikke forstyrrer helhetsinntrykket. Fin syrlighet med tanniner som sparker pent fra seg. I 2010 ble alle 180 flaskene av denne vinen kjøpt opp av Con Arte på Mathallen i Oslo. Alle flaskene deres er forseglet med bivoks fra egne bier.
Temperer vinen til 16° og server til tapas, gryteretter og steker.
Ariyanas Naturalmente Dulce 2007
Det nederlandske paret, Clara Verheij og André Both, har drevet vingården Bodegas Bentomiz siden 2003. Her jobbes det hardt for å få det beste ut av de 80-100 år gamle vinstokker som vokser i bratt skiferterreng 450-900 moh på egen mark. Alt arbeidet i vinmarken gjøres for hånd og det sprøytes ikke med kjemikalier. Clara og Andrè har lært mye av eldre vinproduserende naboer, men har klart å fornye og skape moderne viner for en ny generasjon.
De produserer totalt 30 000 flasker vin årlig på 1,5 hektar egne vinmarker, med de eldste vinrankene, men de produserer også vin fra 35 hektar på naboeiendommen. 2007 var første årgang for denne vinen, en årgang som også har vist seg å være svært god, sammen med 2008 årgangen.
Druene til denne vinen er håndplukket ‘tidlig’, når de er modne, men ikke overmoden (rundt 10. august). De blir så lagt på «paseros» (solsenger) i ca. 5 dager for å konsentrere sukkeret. Deretter presses druene og gjæres i rustfrie ståltanker (rester brukes til eddikproduksjon). Gjæringen stoppes ved å ta bort bunnfallet/omstikking (der hovedsaklig gjærcellene er) og ved å bringe temperaturen tilbake fra 15º C til -2º C. («Natural dulce»; naturlig sukker og alkohol). Denne kuldeteknikken bidrar til å oppnå en relativt alkoholsvak vin med naturlig sødme, og et nivå av syrefriskhet som skiller seg fra viner fra samme region. Vinen stabiliseres på ståltank før tapping på flaske.
Ariyanas Dulce er laget på 100% Muscateldruer fra de eldste vinstokkene på gården. Den har en frisk duft og smak av fersken, honning og mandarin, med en balansert og elegant dempet sødme mot en frisk syrlighet. Lang og god ettersmak. Serveres kald, 8-10° C.
Passer til fruktdesserter, mandarin eller appelsinsorbet.