Tyske viner
Det er ingen hemmelighet at jeg digger tyske viner og kanskje spesielt Riesling. Det er få andre druesorter som er så takknemlige å finne matfølge til som riesling. Friskheten, mineraliteten og fruktigheten gir et vell av muligheter innenfor gastronomien. I dag tenkte jeg å dele noen bilder fra mitt besøk til Tyskland i august i år, sammen med noen fakta om tysk vin.
Av Tysklands 102 000 hektar med vinmarker er Rheinhessen den største av de 13 vinregionene med 26 000 hektar, tett fulgt av Pfalz (23 000) og Baden (15 000). De fleste ligger i den sørvestlige hjørnet av landet, langs Rhinen og to regioner ligger østover langs Elbe, Saale og Unstrut elvene.
Det finnes 140 forskjellige druesorter i Tyskland. 64% av den totale vinproduksjonen er hvitvin hvor rieslingdruen er den klart viktigste med 22 000 hektar dyrket mark, etterfulgt av Müller-Thurgau (13 000 hektar) og Silvaner (5000 hektar). Den mest solgte hvitvinen i Norge i 2015 er Dr. L Riesling.
Spätburgunder (Pinot Noir) med 11 000 hektar, er den mest beplantede av de røde druene, med Dornfelder (8000 hektar) og Portugieser (4000 hektar) på de neste plassene. Den mest solgte Spätburgunderen i Norge i 2015 var Becker B Spätburgunder 2011/2012.
Kvaliteten på vinene er delt inn i 2 systemer; Qualitätswein – kvalitetesviner fra en bestemt region og Prädikatswein – kvalitetsviner med spesifikke kvaliteter, henviser til sukkernivået i vinene.
trocken – tørr (4 g/l), halbtrocken – halvtørr (12 g/l) og feinherb – noe søtere enn halbtrocken.
kabinett – halvtørr, lett stil (67-85 g), spätlese – middels søt, auslese – middels til søt vin (83-105 g), middels til søt vin, beerenauslese (BA) – søt vin (110-128 g), eiswein – intenst søt (110-128 g) og trockenbeerenauslese (TBA) – intens søt (150-154 g) lages kun i opptimale årganger (150-154 g).
Trocken, halbtrocken eller fineherb-viner kan passe fint til mat med litt syrlighet som grillet fisk, sushi, skalldyr, salater med mer. Syren i Riesling viner gjør at de passer bra til både kokt eller stekt mat, spesielt fisk.
Kabinett, spätlese og auslese kan passe til asiatiske retter, gravet laks, blåskimmelost, pateer, fisk/skalldyr, spesielt hvis vinen ikke er for søt. Lagrede toppviner klarer smaksrik mat som hummer eller hvitt kjøtt med rike sauser. Beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein passer til søte desserter. Dr. Loosen foodguide
gode årganger (fra Vinfakta)
2015, 2012, 2011 (varm). 2010, 2009, 2007, 2006, 2005 (varm), 2004, 2001, 1999, 1998 (Pfalz), 1997 (Mosel), 1996 (Rhinen), 1995 (Mosel), 1994, 1993, 1992 (ujevnt), eldre toppårganger; 1990, 1989, 1988, 1983, 1976, 1975, 1971, 1969, 1964, 1959.
VDP smaking 2016 -artikkel