Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2011

Viberti Barolo Buon Padre 2011

Det er ikke ofte du finner en Barolo til skarve 300.- kr som faktisk er av god kvalitet, men denne fra Viberti er ikke ueffen! Den har sine begrensninger, men her er mange gode smaker en kan glede seg over.

Azienda Viberti Giovanni holder til like ovenfor Barolo by bare et stenkast unna G.D.Vajra. Viberti familien startet egentlig i restaurantbransjen da de i 1896 kjøpte restauranten, Buon Padre som fremdeles drives av gamlemor på gården. Det var ikke før i 1923 at deres første vin, Buon Padre, ble til. Den ble produsert spesielt for restauranten, derav navnet på vinen. Det er en Barolo Classico, som betyr en blanding av Nebbiolo fra forskjellige vinmarker.

I dag er det yngstesønnen til Giovanni, Claudio (3. generasjon), som har overtatt driften på den 22 hektar store gården, med en totalproduksjon på ca 100 000 flasker i året. Claudio mener vinene hans skal produseres med respekt for tradisjon, men at de alltid skal holde et våkent øye etter forbedringer.

Viberti-1
Innhøsting på gården, foto © Azienda Viberti

Barolo Buon Padre er en blanding av 8 forskjellige av de beste cru vinmarkene i området. Foruten de beste Nebbiolo druene fra egne marker; Bricco Delle Viole, San Pietro, La Volta, Terlo, Ravera og Albarella, kommer det også innkjøpte druer fra San Ponzio & Fossati marker i Alessandria regionen.

Det blir bare produsert enkeltmarks Barolo cru i de beste årgangene på markene Delle Viole, San Pietro og la Volta. Riserva vinene fra disse vinmarkene slippes kun etter 60 måneders lagring.

Vietti-2A
Vin pakket og klar for eksport, foto © Azienda Viberti

vinifikasjon
Druene kommer fra høytliggende vinmarker på høydedragene over Barolo by. De velges nøye og stilkene fjernes under forsiktig pressing, og druesteinene skilles ut under masserasjonen for å gi mer behagelige tanniner. Druene fra de enkelte vinmarkene gjæres og lagres separat til vinene er ferdige, før de blandes til den ferdige blenden. En blend som endrer seg fra år til år.

Den gjennomsnittlige gjæringen er 14 -18 dager, med nedsenket cap i temperaturkontrollerte ståltanker. Meget tradisjonell stil, men de bruker rotorfermentering og kortere fermenteringstid enn i gamle dager. Modningen foregår i 38 til 42 måneder på brukte, stående 5000 liters fat (tini) som ikke er brent. Vinen filtreres ikke før tapping på flaske.

smaksnotater
Vinen dufter av eik og våt skogsbunn, som etter en liten regnskyll med solen hengende høyt på himmelen klar til å varme opp bakken igjen. Smakene er av den sursøte, noe eikete men samtidig av den behagelige sorten. Fin balanse og syrlighet med svale undertoner av kirsebær, tørkede plommer, bål, med en kjølig utgang på smakene som sitter lenge i. Det er tak i tanninene, men de er ikke av den tørre sorten, så motstanden er ikke for stor. I det hele tatt drikker denne vinen meget bra nå, men kan fint lagres i 40+ år til. Dekanter i en karaffel i ca. 2 timer før konsum, temperert til 16° C.

Drikkes bra til grillet lammelår med papaya, mango og ananas, eller alene, ett glass av gangen!

Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2011

Azienda Giovanni Viberti