Bogle Vinyards
Alt er stort i USA, også vingårder. Med sine 600 hektar er Bogle en av de større vingårder i California, men den skal ikke avskrives for å lage kommersiell og enkel vin. Tvert imot er rennomeet deres at de lager kvalitetsvin, og etter at jeg fikk smake meg gjennom vinene til 12 produsenter på Vinarius sin smaking nylig, ble jeg stående igjen med Bogle som en av de mest spennende produsentene. Alle vinene hadde en gjennomgående fin balanse, og når de alle i tillegg kommer til salgs i Norge for rundt 165.- kr er det intet annet enn gledelig for alle vininteresserte.
Bogle familien har drevet gårdsbruk siden midten av 1800 tallet, men det var ikke før i 1968 at far og sønn, Warren og Chris Bogle, plantet sine første 2 hektar vinranker i Clarksburg, California. Første årgang kom ti år etter de første druene ble plantet og gården har vokst enormt siden den gang.
Bogle Pinot Noir 2011
Denne er laget av de beste Pinot Noir druene fra Russsian River, Clarksburg og Monterey. Vinen har fått 10 måneder lagring på amerikanske og franske eikefat.
Den overrasker med sin elegante stil, gode frukt og behagelige smaker. Det er nesten som jeg ikke trodde det var amerikansk vin. Men så er også vin herfra i endring mot mer balanserte og elegante viner. Denne har en fin frukt, med smak av markjordbær, vanilje og bra med tanniner. Lang, silkeaktig og elegant utgang. Pent krydret og eiket. Drikkes best innen 4-5 år.
Å drikke denne vinen til en myk og moden ost, lime marinert kylling og svin, blir ikke feil.
Bogle Cabernet Sauvignon 2011
Caberneen har fått 12 måneders lagring på amerikanske eikefat.
Som gammel, pensjonert piperøker, gjenkjente jeg en behagelig og søtlig eim av pipetobakk i aromaen til vinen. Caberneen er den mest elegante og med en litt mer utpreget fyldig smak av disse to vinene. Den har en kjølig mørk frukt, med bjørnebær, kirsebær og tobakk på smak, flott balanse, god syre og pent fatbruk. Drikker godt nå, men kan fint lagres i opptil 10 år. Et meget godt kjøp.
Prøv denne vinen til kjøttretter med rike sauser eller modne oster.
Espen, Heia Mat, var også på smakingen og har skrevet en fin artikkel om det her; Californiavin fra Vinarius.
Vinene finner du på Bestillingsutvalget fra 1. November.