Et møte med Sancerre

I påvente fra en mer utfyllende rapport fra min nylige vin tur til Sancerre, serverer jeg noen bilder å hvile øynene på så lenge. Sancerre i det fjerne Det spirer og gror hos Domaine Pabiot Flaskehals Silex markene like utenfor hovedhuset til Dagueneau Jean Laurent Vacheron Vinkjeller hos Domaine…

Les mer


Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2013

Dette er en av nyhetene på Vinmonopolets mai slipp. Den er verd å legge merke til for selv om jeg har smakt veldig mange gode Riesling viner, legger denne seg lett inn i rekken av de mer minneverdige. Familiebedriften Azienda Ettore Germano holder til i Serralunga d`Alba i Piemonte, et kvarters…

Les mer


Rall White 2014

Det er en gryende oppblomstring av unge vinmakere i Sør Afrika for tiden. De siste 10 årene har de funnet en rimelig vei inn på markedet ved å kjøpe druer fra vinbønder som før leverte druer til kooperativene. De eldre vinmakerne får da bedre betalt for druene og slipper å replante de gamle…

Les mer


Clotilde Davenne Chablis Grand Cru Bougros 2012

Jeg har smakt endel Chablis før uten å bli helt frelst, ikke før denne fra Clotilde. Den var intet mindre enn supergod. Det er fremdeles en litt ung vin, men lar du den ligge noen år får du full valuta for pengene. Du finner gården, Les Temps Perdus, i byen Prehy ca. 10 minutters kjøretør sørvest…

Les mer


Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2013

Jeg har smakt hele rekken av Von Buhls viner og plukket ut nyheten Forster Musenhang 2013 som den som imponerte meg mest. Den ble lansert på Vinmonopolet i går, og hele 3000 flasker (43% av den totale produksjonen) har funnet veien til Norge. Reichsrat von Buhl ligger i byen Deidesheim en liten…

Les mer


Torsk med appelsinsaus

Det høres kanskje litt shady ut med appelsinsaus til torsk, men prøv det. Det var beint ut en smakfull rett med fin fylde fra smøret, salt fra soyasausen og syrlighet fra appelsinene. Jeg har prøvd appelsinsaus til forskjellige retter før og spesielt sjøkrepshaler i appelsinsaus med en godsak fra…

Les mer


Kloster Eberbach

Jeg har sett flaskene til Eberbach på hyllene før, men det var ikke før en smaking med vinene deres i begynnelsen av mars i år at jeg fikk øynene ordentlig opp for de. I all hovedsak fikk vi smake viner fra 2009 til 2013 årgangene, men også noen godbiter som Ausmannshäuser Höllenberg Spätburgunder…

Les mer


Torsk med søtpotetpurè

Tidlig en lørdag morgen romsterte jeg gjennom mitt realtivt store utvalg av kokebøker og endte opp med en rett fra "Den beste Mat og Vinboken vi kunne lage. I stedet for gresskar ble det søtpotet, men ellers har jeg fulgt oppskriften på side 38. til 4 personer 600 g torskefilet 200 g rosenkål…

Les mer


Chassagne Montrachet 1 er Cru Les Macherelles 2011

Ikke akkurat en billig vin, og kanskje en av de dyreste jeg har anbefalt her på siden, men kommer ikke unna en klar anbefaling på den. Roux Père & Fils ble etablert i 1885 og er blant Burgunds 10 største vinmarkseiere med ca 70 hektar vinmarker fordelt på 56 ha i Côte de Beaune, 5,50 ha…

Les mer


Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013

Jeg hadde det ikke helt klart for meg hvilken vin jeg skulle smake helt frem til jeg fant denne liggende i vinskapet for noen dager siden. En liten søtsak sånn midt i uken! Det var ikke å forakte. Frisk og god viste den seg å være og hjalp også godt på humøret mitt mot slutten av en lang uke. En…

Les mer


Hirschhof Morstein Riesling Kabinett 2013

Det fine med vinsmakinger er at jeg ofte kommer over nye og spennende produsenter men også nye årganger av allerede kjente produsenter. En for meg ukjent produsent som jeg kom over på en smaking for ikke lenge siden, er Hirschhof. Et hyggelig møte med viner som umiddelbart falt i smak. Rimelige er…

Les mer


Ceviche

Jeg trengte en lett og frisk forrett til en 6 retters middag med gode naboer sist helg, og på nrk.no/mat fant jeg en oppskrift på Ceviche. Ganske enkelt rå fisk som er «kokt» i sitrussaft og blandet med løk, tomater og koriander. Ganske enkelt, ganske godt. Friskt og godt! til 4-5 personer 450 g…

Les mer