Sjokoladefondant
9. januar 2016
Helt siden jeg fant oppskriften på denne sjokoladefondanten på andymat.no for noen år tilbake, har den vært et kjærkomment tilskudd på dessertfronten. Det er en mektig fondant som smelter i munnen og sammen med Ben Rye dessertvinen gir deg en reise i sødme og litt friskhet som du kommer til å…
Perfekt risotto med entrecot fra reinsdyr
6. januar 2016
Jeg har laget risotto på mange forskjellige måter, men har ikke fått et like godt resultat som når jeg laget den etter Damiano Albertis metode. Ikke bruk kraft, kun lettsaltet vann og en stekepanne med teflon. Enkelt, men genialt. Med langstekt entrecot av reinsdyr, som smelter på tungen, fersk…
Årets mest minneverdige viner
30. desember 2015
Når jeg ser tilbake på året som har gått og minnes viner som jeg smakt, er det noen som har satt spesielt gode spor etter seg. Egentlig er alle vinene som jeg har nevnt i løpet av året vært spesielt gode, men hvis jeg skulle ha plukket ut en håndfull må det være de som jeg nevner under. …
Årets mest minneverdige måltider
26. desember 2015
Mens julefreden har senket seg og mange har spist pinnekjøtt, ribbe, torsk og lignende julemat i tråd med tradisjonene, har jeg gjort et dypdykk i årets oppskrifter her på Matogvinnett. Det har vært mange gode måltider gjennom året og mange som minnes med stor glede. Det var ikke lett å kun plukke…
Iskake med multer
20. desember 2015
Jeg fikk servert denne friske og mektige iskaken til Jul hos min søster, Janne, for et par å siden. Kaken ga mersmak og har blitt laget flere ganger i mitt eget kjøkken. Etter etter en tur i Marka på sensommeren i år, fant min kone og jeg masse modne multer som ble frosset ned og tatt frem igjen i…
Stella di Campalto Brunello di Montalcino 2008
16. desember 2015
Hvert kvartal holdes det større pressesmakinger i regi av Skanlog, en av Norges største distributører for vinimportørene. Sist jeg var på denne smakingen, blant de 100 vinene jeg rakk å smake på, var det Stella di Campalto sine to viner som overrasket og gledet meg mest. Spesielt denne Brunelloen,…
Glimt fra Marche, Italia
6. desember 2015
I skrivende stund er jeg i byen Ancona i vindistriktet Marche i Italia. Kanskje ikke det mest kjente område for mange der hjemme, men visste du at organisk vinproduksjon har tredoblet seg her bare de siste tre årene, til 40%? De siste tre dagene har jeg smakt meg gjennom et hundretalls viner og…
Earl Grey sjokoladedessert
28. november 2015
Eh, Earl Grey!? Jadda. Vaniljeekstrakt og Earl Grey te i sjokoladen. Uvant kombinasjon kanskje, og kan kanskje høres ut som noe en ikke har lyst å lage, men da går du glipp av noe som faktisk smaker supergodt! til 4 porsjoner 250 g Valrhona Guanaja 1,5 dl Earl Grey te 1 ss pistasjenøtter 2 ss…
Sato Pinot Noir 2013
25. november 2015
Det lages ikke mange av vinene til Sato, kun ca 400 kasser totalt årlig, en liten produksjon av gyldne dråper. Jeg digger ganske enkelt vinene til Yoshiaki og Kyoko Sato. Den første vinen til Sato Wines var nettopp denne Pinot Noiren. 190 kasser ble produsert i sin første årgang i 2009. I dag…
Il Poggione Brunello di Montalcino 2010
18. november 2015
Denne Brunelloen har nok falt under radaren til de fleste siden den fremdeles er å finne på Vinmonopolet. Vinen er valgt av Wine Spectator til å være den fjerde beste vinen, av 100, i 2015! Markedsprisen i USA er ca. 700.- kroner, her i Norge koster den 299.- kr! Hvis det ikke er nok gir…
Hexamer Schlossböckelheimer Königsfels Riesling Trocken 2014
14. november 2015
Er du lei av Riesling sier du? Jeg kommer nok aldri til å bli lei vinene på denne druen, spesielt ikke når det lages så fine eksemplarer som denne! Weingut Hexamer ble grunnlagt av Helmut og Elisabeth Hexamer i 1960. Gården ligger fint til mellom vindistriktene Rheingau, Rheinhessen og Mosel, i…
Knasende god kylling med tikka masala
12. november 2015
Komponert i en fei med tilgjengelig råvarer. Det høres lett og greit ut, men det ligger jo ørlite mer planlegging bak. 2 økologiske kyllinglår fra Holte Gård ble plukket opp på Meny for noen dager siden (gode råvarer tiltaler alltid), resten er laget av ting som mer eller mindre alltid finnes på…