Viña Ardanza Reserva 2007
Av og til dukker det opp en godbit fra uventet hold. Denne rimelige (240.- kr) Reservaen fra Rioja som har fått 94 poeng av Robert Parker, gledet også mine smaksløker og anbefales å ta med seg inn i påskekosen.
La Rioja Alta ble etablert av fem lokale vinbønder allerede i 1890 som et av de første vinhusene i Rioja. De holder til i byen Haro, bare 30 minutters kjøretur fra nylige omtalte Bodegas Motecillo, og er i dag et av Spanias største vinhus med hele 410 hektar egne vinmarker. Første årgang av Vinja Ardanza kom i 1942 og er i dag flaggskipet til den spanske produsenten. Gården har en formidabel produksjon på 1,4 millioner flasker vin per år, men selv om produksjonen er stor lager de imponerende gode viner.
Klimaet i Rioja Alta preges av høyden over havet og kjøligere vinder fra Atlanterhavet og er derfor velegnet for Tempranillo. I Rioja Baja er det betydelig varmere, med mer middelhavsinnflytelse og der dyrkes det Garnacha, som tåler varme bedre. Rioja Baja har faktisk mye til felles med Chateauneuf du Pape, både med tanke på klima, jordsmonn og frittstående vinplanter. Gården eier også bodegaene Torre de Oña i Rioja, Lagar de Fornelos i Rias Baixas og Áster i Ribera del Duero.
fakta
– 50% av vinene blir eksportert til USA, Mellom-Amerika, Europa, Brasil, Kina og Japan.
– Viña Ardanza lages kun i eksepsjonelt gode årganger. 1964, 1970, 1973, 1985, 2001 er historisk gode årganger.
– siden 2002 har de lager sine egne fat fra amerikansk eik som har fått tørket i 2 år.
vinifikasjon
Druesammensetningen er 80% Tempranillofra Rioja Alta, 20% Garnacha fra Rioja Baja. Jordsmonnet består av rullestein, sand og leire, mens vinrankene her i gjennomsnitt er 30 år gamle. Tempranillo gir friskhet og kjølighet, sistnevnte gir fylde og konsentrasjon. Tempranilloen og Garnachaen gjæres og modnes hver for seg, Tempranilloen modnes i 36 måneder på gamle amerikanske eikefat med en gjennomsnittsalder på 4 år, og Garnachen i 30 måneder på 2 og 3 år gamle amerikanske eikefat. Etter tre år blandes vinene på tank før den tappes på flaske (november 2011) og modnes i ett år til før lansering.
smaksnotater
Etter å ha luftet vinen i en times tid og temperert den til 16° C, ga de første slurkene en umiddelbar frisk, fyldig og balansert frukt av mørke saftige kirsebær, sort pepper og lær. Den har absolutt et preg av eik, med tørre tanniner og en litt bitter utgang, men totalt sett er smakene behagelige og de sitter lenge i munnen. Alt i alt er det en meget god vin som passer best til rødvinsmarinert lam, lofotlam eller lammeskank med rotgrønnsaker.
Vinen drikker bra nå men vil fortsatt tåle minst 20 år til i en god kjeller eller vinskap.