Nye franske vinbekjenskaper

 Cuvelier

Der jeg spradet mot den Franske Ambassaden følte jeg meg ganske heldig, som blir invitert på disse smakingene hvor jeg får muligheten til å bli kjent med viner, som jeg ellers kanskje ikke ville ha kommet over. Denne dagen var det samlet et titalls produsenter hvor mange var på søken etter norske importører, blant andre Domaine de la Ganse som er nevnt med vinen Vacqueyras 2012 lenger ned i artikkelen.

Jeg ble også svært imponert over produsenten, H. Cuvelier & Fils, som også er vinforhandler, og eier av de tre vingårdene, Chateau Lèoville PoyferrèChateau Moulin Riche i Saint Julien og Chateau Le Crock i Saint Estephe. Selv om de hadde en rekke svært gode viner på denne smakingen må jeg nøye meg med å fremheve disse tre vinene:

Pavillon de Léoville Poyferré 2010
Riktignok er dette lillebroren til Chateau Léoville Poyferré 2010 (98P hos Robert Parker), men slett ingen lillegutt for det! Pavillon de Léoville Poyferré en elegant kraftpakke av en vin, og til en langt mer fordelaktig pris enn sin storebror. Den har en flott duft av mørke bær og skogsbunn, med florale undertoner. På smak kjenner jeg igjen moreller, kirsebær, bringebær, sedertre og en svak eim av eik. Her er godt med tanniner og en nesten uendelig lengde på vinen. Helt klart den mest minnerike vinen fra smakingen. Den er ung ennå, men om du vil drikke den nå er det best å lufte den i ca 2 timer først. Vinen kan også fint lagres i 12-13 år.

Pavillon Leoville Poyferre er laget av yngre vinstokker som ligger på Leoville Poyferre og Moulin Riche sine tomter. Vinen har fått 12 måneders lagring på 1 og 2 år gamle franske fat. Drue: 76 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot and 5 % Petit Verdot.

Ch. Moulin Riche 2008
Denne vinene har en noe lettere fruktighet på smak enn de to andre her, men den har fremdeles godt med krefter. Druene til denne kommer fra en 20 hektar stor tomt med hovedsaklig leire og sand. Vinstokkene her er 20 år gamle. Vinen har flotte smaker av kjøttfulle og sursøte røde bær, sort pepper, balanserte toner av eik, delikate tanniner og god lengde. En kompleks og fint balansert vin.

Denne er laget lagret i 12 måneder på 70% gamle og 30 % nye franske eikefat som er 1 og 2 år gamle. Druesammensetning: 77% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot and 6% Petit Verdot.

Ch. Le Crock 2008
2009 årgangen av denne er hakket bedre enn 2008 (91 mot 89p i WS), men vi romsterer rundt i et landskap av de bedre viner som finnes der ute og da er ikke poenggivningen så viktig. 2008 årgangen gir av seg en dyp fruktkonsentrasjon og leskende gode smaker av plommer, solbær, vanilje, trøffel og pipetobakk dynket med 4 dråper brandy (kjente minner fra min tid som piperøker). En liten kraftkar av en vin med behagelig og god struktur og et klart tanninsk bitt, med en meget lang og god ettersmak. Det anbefales å drikke denne innen 2017.

Denne har fått 18 måneder på franske eikefat. Druesammensetning: 55% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot.

fromgrapestowine.wordpress.com
Bordeaux-undiscovered.co.uk

Vacqueyras 2012

Domaine de la Ganse Vacqueyras 2012
Den andre produsenten jeg spesielt vil nevne er Coralie Onde som driver Domaine de la Ganse. På enden av lokalet stod hun der med sin eneste vin, Vacqueyras. Under møte fikk jeg flashback til mitt møte med vinen Olivastro som også, den gang, var den eneste vinen til Bodegas Carres. Ikke bare fordi historien var lik, men også fordi det viste seg at Vacqueyras hadde en like umiddelbar gledelig effekt som bragte smilet frem. Det viste seg å være en fin, rund og god kosevin som jeg hadde problem med å gå fra. Selv etter å ha gått videre på min runde, måtte jeg tilbake og smake, både en og to ganger til.

Vinen hadde gode smaker av roser, solbær, lett syrlig flott balanse, fint taninsk bitt, kryddertoner og god lengde. En vin etter min smak. Det anbefales dog å lufte denne i karaffel i 1 times tid før konsum. Kanskje unødvendig å legge til, men jeg skulle svært gjerne hatt noen av denne i kjelleren.

Driften av vingården startet opp for bare 5 år siden, i 2008, og de produserer nå 12 000 flasker i året på 7 hektar vinmarker. Vinen har fått 25 dagers maserasjon på betongkar, og deretter blitt lagret 1 år på ståltanker. Valget av druesammensetningen, 65% Grenache og 25% Syra, ble tatt av Coralie basert på modenheten av druene den dagen de ble plukket. 2014 blir hennes første hel-økologiske årgang.

Den anbefales å drikke denne til en biff med en god champignonsaus.

Domaine de la Ganse

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: