Viner fra Loire, del 1. Didier Dagueneau
Etter mitt besøk i begynnelsen av juni i år til 12 produsenter i Sancerre og en gjennomgang av områdets viner hos «Les Vins de Centre Loire«, er det spesielt 2 produsenter som, etter min mening, står frem som de beste. Didier Dagueneau og Domaine Vacheron.
Midt i smørøyet av Frankrike i Loire dalen, finner du blant annet appelasjonene Sancerre, Pouilly-Fumè og Menetou Salon. De mest kjente vindruene som dyrkes her er Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Gamay, Pinot Gris og Chasselas. Min erfaring med vinene fra Sancerre før reisen var hvitt, tørt og frisk. Så lite visste jeg, dermed ble oppsiden så overraskende og gledelig. På relativt kort tid, fikk jeg et innblikk i en ukjent verden av viner som gledet ganen umåtelig. Noen spesielle inntrykk som ble sittende igjen var viner fra Menetou Salon, Pinot Noir og modne viner på Sauvignon Blanc fra Sancerre. For ikke å glemme en spesielt god dessertvin fra Dagueneau…
Didier Dagueneau var fjerde generasjons vinmaker, som i 1982 startet sin egen vingård i Poully Fumè. Han ble raskt kjent som den beste produsent i distriktet, og revolusjonerte vindyrkingen på Sauvignon Blanck druen. På 11,5 hektar i den lille byen Saint-Andelain har gården blitt drevet biodynamisk siden 1993. Didier døde tragisk nok i en flystyrt i 2008, men vinene lever videre gjennom hans datter Charlotte og sønnen Louis-Benjamin som nå driver gården videre etter farens metoder.
Synonymt med alle vinene hans er at de trenger mange år på baken før de kan nytes fullt ut. De er selvsagt gode ferske, men de når en annen dimensjon som få andre klarer å få til, når de får modnes på flaske i 3-5 år. De kan absolutt lagres i mange år til, 10-20 – 30 år, hvem vet. Dette er viner med uante muligheter. Kanskje spesielt toppvinen hans, Asteriode, som er så sjelden og så dyr at selv ikke en gjeng med vinnerder fra Norge fikk smake den.
Silex 2012, en syrefrisk vin med elegant struktur og god lengde. Det er en kompleks vin som ennå ikke har blomstret, mye innestengt potensiale. 2011 årgangen ble også smakt, her var frukten og fylden i vinen kommet bedre. Så fikk vi smake 2007 årgangen og der kom det overraskende flott frukt med en fin frisk syrlighet. Smaker av våt flint, aprikos, fersken og østers. En stor vin. Jeg gleder meg over å ha fått med meg hjem en flaske (2012) av denne som skal plukkes frem og smakes om 5+ år!
Pur Sang 2012, jordsmonnet er leire og flintstein. Vinstokkene er 15-20 år gamle. Lett fyldig og elegant, frisk vin, mineralsk, sitrus, smaker av som passer til salater.
Bussion Renard 2012, jordsmonnet her er også leire med flintstein. Rik, intens, mineralsk vin med smaker av fersken, gule plommer med en fet og oljet tekstur. Lang, frisk avslutning. En av de bedre vinene som bare vil utvikle seg positivt videre.
Le Mont Damine Chavignol 2011, den har fått navnet «The damn hill!» fordi markene her har en helning på hele 65%!! Igjen er dette en fin vin, ren og presis på smak, sval, slank, med ørlite smak av fersken og våt stein. Det er ikke før vi smaker 2008 årgangen av denne før smakene av østers, trøffel og fersken kommer godt frem og gir denne vinen livets rett. Men da får den det til det fulle!
Les Jardins de Babylon 2011, er ikke annet enn en total nytelse av en dessertvin! Den er syrlig, fruktig og smaker som fløyel. Den kan fint drikkes uten mat til. Hele flasken kan bli borte på en kveld. Jeg tuller ikke, dette er gode saker, selv i denne unge årgangen!
Alle vinene er tilgjengelige på spesialbestilling, på restauranter eller kan dukke opp på spesialbutikkene. Jeg fant for eksempel et eksemplar av Les Jardins på Vinmonopolert i Valckendorfsgaten i Bergen. For spesialbestilling ta kontakt med Winetailor, harald@winetailor.no.
Domaine Didier Dagueneau har ingen hjemmeside.
1 kommentar
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hepp!
Ser veldig spennende ut dette. Gleder meg til å bli invitert (om 5+ år…………..)
Arild