Weingut Herbert Messmer
På spørsmålet om hvorfor i all verden de lager hele 78 (!) forskjellige viner, svarte Martin Messmer at hver gang de prøvde å slutte og lage en vin ble det så stort oppstuss blant kundene at de bare måtte fortsette produksjonen av den. Jeg smakte 21 av de og ble overrasket over den jevnt over høye kvaliteten.
På vinsmaketur i regi av Tysk Vininformasjon i slutten av august, gjorde vi et hyggelig bekjentskap med vingården Messmer som holder til i Burrweiller, Pfalz. Gården er delt i to med Weinhaus Messmer som leverer til restauranter og forhandlere, med 25 hektar (25% av druene her kjøpes inn) og Weingut Herbert Messmer, som er VDP medlem, med 23 hektar. Totalt produseres det ca 500 000 flasker vin i året, i tillegg til 25 000 flasker med sekt, på totalt 48 hektar vinmarker.
Gården ble kjøpt i 1960 av Elisabeth og Herbert Messmer, men drives i dag av brødrene Gregor og Martin Messmer. Gregor har vært involvert på gården siden 1986 og har i dag hovedfokus på vinmarkene og kjellerarbeidet mens broren, Martin, som gikk inn i driften i 2002, tar seg av salg og markedsføring. Herbert er fremdeles med i smakspanelet og i alle de viktigste avgjørelsene som tas.
Messmer har noen av de beste vinmarkene i og rundt Burrweiler som har store forskjeller når det kommer til jordsmonn (terroir). Granit med sin salte, grasiøse og delikate stil, Schiefer med sin mineralske, syrefriske, fruktige stil, Buntsandstein (sandstein) syrefrisk og rik stil, og Muschelkalk (kalkstein) mykere og mer kremet stil. Etter at Gregor og Martin tok over ble Weingut Herbert Messmer tatt opp i VDP i 1997, har de hatt et økende fokus på kvalitet i alle ledd, og i den senere tid høstet større anerkjennelse for sine viner. Noe som jeg synes kjennetegner vinene deres er at de er rene, klare og mineralske fine viner, med klar adresse.
Weingut Messmer står som Weingut Braun, på trygg fot i eget land når det gjelder salg av sine viner. Hele 88% av salget til Messmer går til tyske kunder (Braun 90%) mens 12% av Messmers viner eksporteres til land som Norge, Sveits, Nederland, Japan, Canada og USA.
Schiefer Riesling trocken 2012
Til denne vinen brukes kun modne druer fra vinranker som står på grå skifergrunn. Etter 5 timers maserasjon og 2 mnd fermentering lagres den i 5 måneder på stål før den tappes på flaske.
En fin og klar duft slår imot meg fra glasset, og etter første munnfull er det klart at dette er en flott vin med en florlett eleganse. Den har også god mineralitet og fylde, godt balansert mot en dempet syrlighet, akkurat lang nok ettersmak til å få frem smilet på smakeren. Denne vil ha godt av et par år på baken før konsum, men bør drikkes innen 5 år.
Burrweiler Schäwer Spätlese trocken 2008
Dette er storebroren til vinen over. Etter 4 timers maserasjon og 2 mnd fermentering, lagres denne i 8 mnd på ståltanker før den tappes på flaske. «Schäwer» er dialekt for “skifer».
Om du kommer over denne vinen er det greit å vite at dette er en av de beste årgangene for denne vinen, og at den i tillegg er i toppform nå og bør drikkes snarlig. Er du heldig og finner et eksemplar av den får du en vin med enestående balanse, lett petroleums preg og en frisk syre. Det finnes de som ikke liker petroleumspreg i en vin, men jeg synes at når den kommer i så små doser som her er den sjarmerende og gir vinen en ekstra dimensjon. I tillegg til å være en moden og flott vin har den en eksepsjonell lang og behagelig utgang.
Grauburgunder Selektion trocken 2010
Dette er den beste Grauburgunderen de produserer. På denne ble det ikke gjort noen maserasjon, men den fikk 2 mnd fermentering, og ble lagret i 7 mnd på ståltanker og en liten del (5%) på eikefat før den ble tappet på flaske. Den lille delen av vinen som fikk fatlagring har gitt vinen ørlite mer struktur og balanse.
Strukturen og balansen var også noe som ble gjenkjent og satt god pris på i smaksbildet. I det fikk jeg også assosiasjoner til modne jordbær og elegant sødmefull frukt uten at sødmen tok overhånd, tvert imot var den i fin balanse mot syrestrukturen. Dette er en klar matvin som kan tåle å bli satt sammen til et asiatisk måltid eller annen mat som er medium krydret. Denne vinen er på sitt sprekeste nå og de neste tre årene.
Riesling Spätlese mild 2010
Her er det heller ikke brukt noen maserasjon, men den har fått 10 mnd fermentering, og 7 mnd lagring på ståltanker før den ble tappet på flaske. I tillegg har den fått 8 mnd flaskelagring.
Denne har alt en elegant dessertvin skal ha, etter min smak. Ren, fin frukt, med flott balanse mellom sødme og syrlighet i vinen, som sitter igjen i avslutningen. Den vil gå veldig godt til Creme Brulè og fruktsorbeer.
Messmer har 5 viner tilgjengelig på Vinmonopolet….